KINESKI NAUČNICI PROTIV PRIRODE: Stvorili miševe od dve ženke!
Foto: Profimedia

DNK

KINESKI NAUČNICI PROTIV PRIRODE: Stvorili miševe od dve ženke!

Tech -

Studija Istraživači su koristeći matične ćelije i genetski inženjering od dve ženke stvorili 29 potpuno zdravih jedinki koje su sposobne da se reprodukuju

Da li će uskoro seks i muškarci postati nepotrebni? Ovo pitanje se nameće nakon što su objavljeni rezultati istraživanja kineskih naučnika koji su od dve ženke, pomoću matičnih ćelija i genetskog inženjeringa, odgajili 29 potpuno zdravih miševa.

Normalni potomci

Miševi koje su oni dobili bili su sposobni da imaju vlastite potomke i ženke su bile sposobne da nastave proces reprodukcije.

MENJAJU POL Dok neke vrste gmizavaca, vodozemaca i riba mogu da promene pol kako bi se reprodukovale ili istovremeno postale mužjaci i ženke, reprodukcija istog pola kod sisara je teža. Uz 29 zdravih miševa koje su proizveli ženski roditelji, 12 je rođeno od muških roditelja, ali oni su umrli nakon manje od 48 sati. Naime, taj proces uključuje izmenu veće količine gena i umetanje oplođenih zametaka u surogatne majke i puno je složeniji.

Svi potomci su bili normalni, doživeli su odraslu dob i mogli su da dobiju svoje vlastite potomke, piše britanski Indipendent. Na drugoj strani, tokom istraživanja stvoreni su i miševi od dva oca, ali oni nisu dugo preživeli. U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Cell Stem Cell, ispitano je zašto se istopolni sisari obično ne mogu reprodukovati, sugerišući da matične ćelije i ciljano menjane gena olakšavaju taj proces.

Reprodukcija i regeneracija

- Napravili smo nekoliko otkrića kombinujući reprodukciju i regeneraciju, pa smo pokušali da saznamo da li je moguće proizvesti više normalnih miševa s dva ženska roditelja, pa čak i miševa sa dva muška roditelja pomoću polnih matičnih ćelija s manjkom gena - kazao je jedan od autora studije, doktor Ći Džou.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track