Najnovije vesti

OŽIVELA FILMSKA MAŠINA: Napravljen terminator, robot-ubica, a evo čemu još služi
Foto: Printscreen

revolucija

OŽIVELA FILMSKA MAŠINA: Napravljen terminator, robot-ubica, a evo čemu još služi

Tech

Napredak Tim kineskih naučnika uspeo je da stvori robota od tečnog metala po uzoru na čuvenog T-1000, koga je glumio Robert Patrik

Kineski naučnici napravili su robota po uzoru na terminatora T-1000, koga u filmu "Terminator 2: Sudnji dan" glumi Robert Patrik.


Slično kao filmski robot-ubica, kineska mašina, doduše znatno manja, sposobna je da menja oblik.

 

Spasavanje iz ruševina

 

- Inspirisao nas je T-1000, pa smo napravili robota od tečnog metala koji ima malu litijumsku bateriju, a okružen je plastičnim točkom. Pokretanjem tečnog metala pokreće se sam točak - rekao je Li Sjengpeng, profesor robotike na Univerzitetu u Sudžouu u Kini.
On je sa saradnikom Džengom Šivuom napravio ovu neobičnu mašinu, a rezultate su upravo predstavili u žurnalu Advansed matirijals.
- U budućnosti očekujemo razvoj meke robotike koja će sadržati tečni metal. To će omogućiti da te mašine koristimo za specijalne misije kao što je potraga za preživelima u ruševinama posle zemljotresa. Ovi roboti mogu da promene oblik i provuku se tamo gde druge mašine i ljudi ne mogu - kaže Tang Šijang, saradnik na projektu.

 

Dodatni točak

 

Projekat su započeli pre šest godina, kada su otkrivene specijalne mešavine tečnog metala s velikom električnom provodljivošću i ekstremnom fleksibilnošću.
- Sledeći plan je da dodamo još jedan točak kako bi robot imao trodimenzionalno kretanje - kaže Tang.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...