Najnovije vesti

PREDSEDNIK GIGANTA ODLUČIO "Majkrosoft" u službi rata!
Foto: Stock

PROMENA

PREDSEDNIK GIGANTA ODLUČIO "Majkrosoft" u službi rata!

Tech

Jasna poruka Bred Smit rekao da će ova tehnološka kompanija dati američkoj vojsci svu tehnologiju koju napravi, bez obzira na bunt zaposlenih
 

VAŠINGTON - Dok se u tehnološkim gigantima poput "Gugla" radnici bune protiv saradnje sa američkom vojskom, "Majkrosoft" je rešio da stane iza Pentagona. To je poručio predsednik kompanije Bred Smit na forumu Reganova nacionalna odbrana.

Vojni ugovori

- "Majkrosoft" će američkoj vojski dati pristup najboljoj tehnologiji, svoj tehnologiji koju proizvedemo. Tačka - rekao je on. Priznao je da postoji bunt protiv toga i među radnicima "Majkrosofta". U junu su hiljade zaposlenih u tehnološkim kompanijama potpisale pismo protiveći se ideji da američka vojska ima dozvolu da koristi "Guglovu" veštačku inteligenciju kako bi analizirala snimke koje je napravio dron. Nakon toga, vrh "Gugla" je odlučio da ne obnovi ugovor s Pentagonom.

GUGL ODUSTAO

Kompanija "Gugl" je odustala od projekta JEDI jer su se njihovi radnici pobunili zbog projekta "Maven", razvoja veštačke inteligencije koja bi vremenom omogućila dronovima da sami biraju mete i gađaju ih. Ipak, ne odustaju sve kompanije od saradnje s vojskom, pa "Amazon" Džefa Bezosa radi na nekoliko projekata.

- Želimo da se u Silicijumskoj dolini zna koliko je tradicija naše vojske etička i časna. Budućnost i korišćenje veštačke inteligencije i autonomnih sistema ima veliki značaj za sve, a ne samo za mlade ljude koji žive na zapadnoj obali. Otvoren sam za mišljenje radnika. Sećam se da sam dobio mejl od radnika koji je odrastao u Beogradu, u Srbiji, koju je NATO bombardovao 1999, u kom je rekao da ne može da shvati razloge koje "Majkrosoft" ima da pravi vojne ugovore. Razumem takvo rezonovanje i oklevanje - rekao je Smit.

Razvoj kompjutera

Kako navode američki mediji, radnici "Majkrosofta" nisu izrazili samo zabrinutost već su se otvoreno pobunili protiv učešća kompanije u projektu JEDI, razvoju kompjutera i klaud sistema američko vojske. - Došli smo u "Majkrosoft" sa željom da tehnologija koju stvaramo ne našteti nekome i ne izazove ljudske patnje - pisalo je u njihovom pismu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...