Najnovije vesti

ČEKA NAS SPEKTAKULARNO NEBO U 2019: Već 21. januara KRVAVI SUPERMESEC, a onda će usledeti tri pomračenja Sunca...
Foto: Profimedia

pogled u nebo

ČEKA NAS SPEKTAKULARNO NEBO U 2019: Već 21. januara KRVAVI SUPERMESEC, a onda će usledeti tri pomračenja Sunca...

Tech

Ove godine očekuju nas tri pomračenja Sunca i dva Meseca. Nažalost, pomračenja Sunca neće biti vidljiva iz naših krajeva.

Prvi spektakl na nebu očekuje nas već 6. januara kada će se desiti delomično pomračenje Sunca, a naredna dva su potpuna, i to 2. jula i 26. decembra.

U pomračenjima 6. januara i 26. decembra će moći uživati stanovnici Azije, dok je 2. jula spektakularan prizor zagarantovan stanovnicima Južne Amerike.

Ali u Evropi će zato moći da se posmatraju oba pomračenja Meseca. Već 21. januara, ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, više od sat vremena moći ćemo da uživamo u pomračenju. Zanimljivo, istovremeno će naš satelit biti "Supermesec".

"Supermesec" je pojava kada je Zemljin satelit na jednoj od najmanjih udaljenosti od naše planete, te izgleda veći i sjajniji nego inače. Kada je Mesec u najbližoj tački u odnosu na Zemlju, prečnik njegovog diska posmatranog sa Zemlje je čak 14 odsto veći nego kad je u najudaljenijoj tački.

Stoga ćemo tog 21. januara imati priliku posmatrati "krvavi Supermesec", što je zaista spektakularna pojava.

Delimično pomračenje Meseca biće 16. jula, kada će u senci biti dve trećine Mesečevog diska.

Takođe, bićemo privilegovani da 11. novembra možemo da vidimo pojavu koja se dešava samo 13 puta u 100 godina, a to je prolazak Merkura tačno ispred Sunca.

Što se tiče meteorskih kiša, njih ćemo moći da posmatramo u ustaljenim terminima. Kvadrantidi su 4. januara, Eta akvaridi odnosno ostaci Helijeve komete 6. maja, Orionidi 21. oktobra, Andromedidi 3. decembra, Ursidi 22. decembra...

foto: Profimedia

Kurir.rs/B92/foto Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...