NISTE ZNALI ZAŠTO VAM SE TO DEŠAVA: Svaki put vas PECNE STRUJA kad nekog dodirnete, evo kako da to SPREČITE, a nije nimalo BEZAZLENO!
Foto: Profimedia

Neprijatna pojava

NISTE ZNALI ZAŠTO VAM SE TO DEŠAVA: Svaki put vas PECNE STRUJA kad nekog dodirnete, evo kako da to SPREČITE, a nije nimalo BEZAZLENO!

Tech -

Osećate struju svaki put kada dodirnete kvaku, slavinu, kada dodirnete neki drugi predmet ili čak neku osobu. Radi se o statičkom elektricitetu.

Ova vrsta energije je statična, miruje, a razlog njenog stvaranja u vama je u neravnoteži elektrona među materijalima koji se dodiruju. Posledice toga je osećaj da nas je nešto „udarilo“ pri dodiru.

Sve to se dešava jer je vazduh tokom zime dosta suv, a ako ste malo aktivniji, vama se znoje ruke, pa sama „vlažnost“ ruku, omogućava vam da bolje primite tu vrstu energije. Takođe, ako radite u nekoj zgradi i na višim ste spratovima, velika je mogućnost da osetite ovakvu vrstu energije.

Moguće posledice po zdravlje su gubitak vitamina C, povećanje šećera u krvi, ubrzana pojava umora i oštećenje kože.

Rešenje za ovaj problem leži u uzemljenju objekta koji su skloni gomilanju statučkog elektriciteta, osim toga od pomoći može biti i povišenje relativne vlažnosti u prostoriji, a da bi se vi zaštitili, izbegavajte materijale poput sintetike. Događa se i da ljudi koji rade neki „stresan“ posao, mnogo češće osete ovakve „udare“, zato razmislite i o tome kada se fokusirate na rešenje ovog problema.

Svakako da ovakav vid „struje“ ne može da bude preterano štetan, ali je često neprijatan.

Kurir.rs/ordinacija.hr/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track