Najnovije vesti

VIŠE NEĆETE SMETI DA CITIRATE ANDRIĆA, MEŠU, DUŠKA RADOVIĆA: Zaboravite i na citate iz serije ili filma ili ćete popiti OGROMNU KAZNU, a pravila važe za ceo svet!
Foto: Profimedia

NOVA STROGA PRAVILA

VIŠE NEĆETE SMETI DA CITIRATE ANDRIĆA, MEŠU, DUŠKA RADOVIĆA: Zaboravite i na citate iz serije ili filma ili ćete popiti OGROMNU KAZNU, a pravila važe za ceo svet!

Tech

Internet nam više neće dozvoljavati da objavljujemo citate i replike, gifove i slike jer je sve to prema novoj direktivi plagijat!

Od sada ćemo morati da se oprostimo čuvenih replika iz filmova i serija koje smo često citirali u našim objavama na internetu, jer više nećemo moći da napišemo “Je l mogu da se skljokam” ili “Ala ga je popravio, svaka mu čast”, a Google i slilčne kompanije trebalo bi da se obavežu da uklanjaju sadržaje za koje autori nisu izdali dozvolu objavljivanja.

Teško nam pada i sama pomisao da više nećemo moći da citiramo Cakanu, Šurdu ili baka Risku i slične replike iz filmova i serija. Ne samo replike, već i slike poznatih ličnosti koje možemo da vidimo na Instagram i Facebook profilima njihovih fanova, muzički spotovi, citati iz knjiga - jednom rečju sve na čemu je dosadašnja komunikacija počivala može da postane prošlost!

Izveštač Evropskog parlamenta o toj temi, nemački političar CDU Akles Fos rekao je da novi zakon o autorskom pravu okončava "divlji Zapad" na internetu, ali i štetu nanetu autorima.

foto: Profimedia

Tome se usprotivila poslanica stranke Pirata u Evropskom parlamentu, Julija Reda, rekavši da bi "internet, onakav kakvim ga poznajemo, pao isključivo u šake tehnoloških i medijskih giganata". Pet miliona korisnika interneta je potpisalo peticiju protiv reforme. I dok Google, Vikipedija i drugi internet-koncerni protestuju protiv reforme, brojne medijske kuće je podržavaju i ističu da je značaj ove direktive za njihovo dalje funkcionisanje veoma važno.

Razlog za ovakvu odluku jeste kontroverzni član 13 Direktive o autorskim pravima na internetu, koji je usvojio Evropski parlament i kojim su žestoko pooštravaju pravila o poštovanju “kopirajta” na mreži.

Član o kome je ovde reč podelio je Evropu i svet jer prisiljava intrenet kompanije da uvedu stroge automatske provere kroz koje sadržaj mora da prođe pre nego što bude objavljen na društvenim mrežama. Sav sadržaj biće filtriran, sve od slika, preko spotova i inserta iz filmova, do gifova ili mimova.

Internet korisnici više neće moći da objave nijedan sadržaj bez saglasnosti vlasnika autorskih prava ili ukoliko ne plate određenu sumu novca. Posledice po one koji se ogluše o ovo pravilo još nisu poznate zato što parlamenti evropskih zemalja tek treba da usvoje ovu direktivu. Ovo preti da postane najveća cenzura interneta do sada, a možda i da dovede do njegovog umiranja.

Ova direktiva pogodiće i našu zemlju pa će zakoni morati da se po njoj menjaju. Preti nam ozbiljna zabrana postavljanja spotova, muzike i gifova koje smo do sada mogli da “kačimo” kad god smo to hteli.

Kako bi se direktiva poštovala i izbegle tužbe, platforme će morati da angažuju mašine koje će prepoznavati koji sadržaj može da prođe, a kojim se rizikuje tužba jer je plagijat. Reč je o računarskim programima koji prilikom stavljanja sadržaja na internet proveravaju da li su slike, video-snimci ili muzika zaštićeni autorskim pravom. Oni bi trebalo da spreče da se zaštićeni sadržaji uopšte pojavljuju na platformama poput YouTub. Način da se ovo ublaži vidi se u plaćanju dozvole da se koristi određeni sadržaj.

foto: Printscreen YT

(Kurir.rs/Telegraf.rs/dw.com)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...