Rukavice koje znakovni jezik pretvaraju u govor

Ukrajinski izum

Rukavice koje znakovni jezik pretvaraju u govor

Tech -
Rukavice sa senzorima, pomoću aplikacije, jezik gluvonemih pretvaraju u govor

KIJEV - Trojica studenata iz Ukrajine napravili su rukavice sa senzorima, koje uz pomoć aplikacije, jezik gluvonemih pretvaraju u govor.

Kako prenosi radio Slobodna Evropa, ove rukavice su osvojile prvo mesto na Majkrosoftovom kupu za 2012. godinu, koji je nedavno održan u Sidneju.

Ukrajinci su pobedili u kategoriji u kojoj se takmičilo 350 studenata iz 75 zemalja.Ove rukavice gluvonemim i osobama sa oštećenim sluhom omogućavaju da komuniciraju sa osobama koje ne razumeju znakovni jezik.Studenti su objasnili da su na ideju došli kada su u jednoj prodavnici videli da je jedna od radnica imala problema prilikom komunikacije sa gluvonemom osobom."Pomislili smo kako bi bilo lepo kada bi postojao neki uređaj kojim bi se prevazišla ta barijera. Uskoro smo shvatili da nigde ne postoji nešto slično.

Prilikom razgovora sa gluvonemim osobama iz naše škole došli smo do zaključka da bi takav uređaj zaista pomogao prilikom komunikacije između njih i ostatka sveta", naveli su studenti u prijavi za takmičenje.Rukavice se lako koriste, jeftine su za proizvodnju i svaka rukavica ima 15 senzora koji dešifruju pokrete napravljene u vazduhu, a aplikacija "Enable Talk" prevodi te pokrete u govor.

http://www.youtube.com/watch?v=R7s_koAZKRo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track