ROBOTI ĆE ZBRISATI 20 MILIONA RADNIH MESTA: Automatizacija proizvodnje, ali i usluga
Foto: Profimedia

ANALIZA

ROBOTI ĆE ZBRISATI 20 MILIONA RADNIH MESTA: Automatizacija proizvodnje, ali i usluga

Tech -

Kako automatizacija prodire sve dublje u našu svakodnevicu, porast broja robota mogao bi do 2030. godine da izbriše 20 miliona proizvodnih radnih mesta

A uskoro će roboti uzdrmati i uslužni sektor, zaključak je studije naučnika s Oksforda.

- Inovacije na polju veštačke inteligencije, mašinskog učenja i računarske snage sugerišu znatno ubrzavanje u usvajanju robota u uslužnim delatnostima - piše u studiji.

Studija je analizirala sedam naprednih svetskih privreda: SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Švedsku, Južnu Koreju, Japan i Australiju.

- Ove zemlje odabrane su na osnovu kvalitete dostupnih podataka, te zbog toga što su reprezentativne za globalnu ekonomiju. Možemo pretpostaviti da će veliki gradovi biti pod manjim uticajem nego ruralna privreda orijentisana na proizvodnju - rekao je Edvard Kon iz Oksford ikonomiksa, jedan od urednika studije.

foto: Profimedia

Od 2000. godine, oko 1,7 miliona radnih mesta širom sveta već je izgubljeno zbog robota. Svaki novi robot zamenjuje otprilike 1,6 radnika u proizvodnji, što bi moglo dovesti do toga da globalna proizvodna radna snaga do 2030. godine bude 8,5 odsto manja nego danas.

- Roboti nas preuzimaju. Možemo se iz proizvodnje premestiti u gradnju ili transport, ali roboti će ugroziti i ta radna mesta - kaže Kon.

Kurir.rs/Ekipa Kurira Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track