Najnovije vesti

Milan Vujović: 5G(eneracija) u potrazi za savršenom budućnošću
Foto: Promo

Milan Vujović: 5G(eneracija) u potrazi za savršenom budućnošću

Tech

Peta generacija mobilne mreže (5G) u ovom momentu je u svetu sigurno najzastupljenija tema u oblasti tehnologije, kao i među stručnjacima iz ovog polja. Zbog toga se postavlja pitanje – kakvu budućnost nam ovaj izum donosi?

Dosta se priča o brzini protoka informacija i prenosa signala, koja je kod 5G konekcije čak 20 puta veća od trenutno najnaprednije 4G mreže. Samsung je u septembru ovo i demonstrirao, na trkačkoj stazi Korea International Circuit, testirajući brzinu i stabilnost protoka informacija dok se trkački automobil kretao brzinom od 210 km na čas. Oprema je pokazivala stabilne performanse Samsung 5G uređaja, zbog čega je u realnom vremenu omogućen live video streaming iz različitih uglova i pozicija tokom trke.

Međutim, 5G pruža mnogo više od brzog strimovanja muzike ili video sadržaja – to su samo dodatne pogodnosti koje će pozitivno uticati na našu svakodnevicu. Svakako, očekivanja od ove mreže su mnogo veća, gotovo nestvarna. 5G će istinski promeniti svet kakvim ga poznajemo, više od bilo koje prethodne generacije mobilnih mreža. U tome je njena PRAVA moć.

Mnogi mobilni operatori širom sveta prepoznali su ovaj neverovatni potencijal, pa se očekuje da će do kraja ove godine njih 25 lansirati 5G mrežu, dok će im se tokom 2020. pridružiti i dodatnih 26. Šira javnost će, siguran sam, svoj prvi dodir sa ovom mrežom ostvariti kroz telefone. Naš Samsung Galaxy S10 5G je prvi telefon ikada sa ovom vrstom konekcije, što još jednom potvrđuje da smo kao kompanija pionir po pitanju inovativnosti.

Kada govorimo o prednostima mobilne mreže pete generacije, ona će pre svega drastično poboljšati responzivnost i prilagodljivost svih tehnologija koje se trenutno nalaze na našim uređajima, kao i međusobnu povezanost tih uređaja, dovodeći je do perfekcije. Jednostavnije rečeno, neće nam više biti potrebni kablovi, sateliti ili telefonske žice da bismo imali internet u svojim domovima – konekcija će se prenositi bežičnim putem.

Pored toga, sve više se priča o pametnim domovima, pa čak i čitavim gradovima koji će biti bezbedniji, efikasniji i praktičniji zahvaljujući 5G mreži. Milioni uređaja u okviru domova, zgrada, kompleksa i urbane infrastrukture moći će da rade u međusobnoj koordinaciji i sinhronizaciji, kreirajući ekosistem pametnih gradova budućnosti.

Kad pričamo o bezbednosti, 5G era je i era autonomnih vozila koja će moći u realnom vremenu da komuniciraju sa drugim učesnicima u saobraćaju, primaju i šalju informacije o stanju na putevima, blizini drugih vozila i njihovoj brzini. Ukoliko automobil ispred vas naglo zakoči, vi ćete o tome biti odmah obavešteni, kako biste i sami usporili i samim tim izbegli sudar. Jasno vam je da to može biti rešenje koje će spašavati hiljade ljudskih života.

Mogućnosti 5G mreže posebno će se odraziti i na kreativnu industriju, u sferama umetnosti, mode i dizajna. Iako je već sada veliki deo kreativnih procesa „prebačen” u digitalni prostor, možemo očekivati da će 5G mreža potpuno izbrisati granice između virtuelnog i stvarnog. Zamislite – uskoro ćemo moći da svaku ideju i dizajn menjamo direktno na ekranu, rukama, bez dodatnih alata, zahvaljujući inovacijama u oblasti interaktivnih displeja, savitljivih ekrana i AR ogledala. Digitalna revolucija zahvatiće i gejming industriju, pa će igranje vaših omiljenih video igrica u najvišoj rezoluciji, u VR i AR formatu i sve to dok ste u pokretu, postati uobičajena stvar.

Ukoliko nam 5G mobilna mreža trenutno i deluje strano, to je zato što još uvek nismo sagledali njene realne granice. U godinama koje dolaze, uživaćemo u otkrivanju onoga što nas čeka, a to je zasigurno era pametnih domova i autonomnih vozila, koji neće funkcionisati bez 5G konekcije.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...