Od 1. avgusta registracija ćiriličnog .srb domena

Adresa bez www

Od 1. avgusta registracija ćiriličnog .srb domena

Tech -
Pravo registracije imaće svi, bez obzira da li već imaju registrovan .rs domen ili ne

BEOGRAD - Od 1. avgusta u podne počinje slobodna registracija domena na ćirilici - srb domena, najavio je danas Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

Kako se navodi, pravo registracije će imati svi, bez obzira da li već imaju registrovan .rs domen ili ne. Dodaje se da su internet adrese na ćirilici naišle na dobar prijem u srpskoj dijaspori.

U saopštenju se naglašava da se 28. jula ukida rezervacija .srb domena za potrebe državne uprave.

Cena godišnje registracije .srb domena koje RNIDS naplaćuje ovlašćenim registrima je 500 dinara, dok je cena naziva u okviru poddomena (.pr.srb, .org.srb, .obr.srb i .od.srb) 250 dinara.

Registracija naziva .srb domena za krajnje korisnike (registrante) obavlja se preko ovlašćenih registara, najčešće su to internet provajderi, koji poseduju ovlašćenje RNIDS-a i njihov spisak je na adresi: www.rnids.rs/registri.RNIDS dodaje da korisnici .rs domena do 1. novembra mogu po povlašćenoj ceni da registruju neki slobodan .srb domen.

Dodaje se da je ćirilički nacionalni domen Srbije .srb jedini internet domen na svetu u kome se sve adrese sajtova pišu onako kako se i izgovaraju, a ubuduće će biti korišćen uporedo sa postojećim ...rs nacionalnim domenom.

RNIDS naglašava da se ćirilične veb adrese, na .srb domenu, pišu se bez "www", a i u veb adresama na .rs domenu, "www" nije neophodno, ako je server pravilno podešen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track