Najnovije vesti

PROVERITE DA LI VAS PRATE! Ukucajte u telefon OVE KODOVE da sprečite zloupotrebu i KRAĐU vaših podataka!
Foto: Profimedia

sigurnost na prvom mestu

PROVERITE DA LI VAS PRATE! Ukucajte u telefon OVE KODOVE da sprečite zloupotrebu i KRAĐU vaših podataka!

Tech

Privatnost i zaštita podataka bi trebalo da su svima nama na prvom mestu kad se radi ne samo o onlajn identitetu i boravku na internetu, nego i na povezanim uređajima, posebno mobilnim telefonima. Nažalost, to nije slučaj i zlonamjerni ljudi to iskorišćavaju. Zapravo, ne moraju da budu zlonamernici u pravom smislu te reči - može to biti partner, koji želi da vas kontroliše, neko vama blizak, ko želi da otkrije neke pojedinosti o vašem kretanju i podacima.

Naravno, postoje i oni, koji će vas iskoristiti za finansijske malverzacije, koje su sve češće, iako živimo u 21. veku i trebalo bi da smo naučili da se zaštitimo. Ali nismo svi to naučili, eto nas opet na "opštem mestu" današnjeg interneta.

foto: Profimedia

Razlozi zašto neki od nas ništa nisu naučili su različiti, a najbrojniji je onaj - ma, neće to mene ili šta ima da im uzme. I ne samo da hoće vas, nego ima šta i da vam uzme. Podatak sa telefona, podatak sa društvenih mreža, slika sa Instagrama, video sa Fejsbuka, pokoja poruka iz neke od aplikacija, koja vas špijunira i vaš digitalni identitet je spreman za prodaju na crnom to jest mračnom internetu.

I nemojte da mislite da su ovo prazne priče, jer jednom, ako vam se desi krađa identititeta osetićete svu gorčini toga kako i koliko neko zlonameran može da vam napravi pakao od života, a da vas nikad nije sreo ili da čak i ne zna ko ste vi.

Digitalnim lopovima nije bitno da li je korisnik iz Pakistana, SAD, Rumunije, Crne Gore, Srbije, Velike Britanije ili Konga - sajber kriminalac se posmatra kroz podatke i važni su samo podaci, koje će iskoristiti za svoje dalje zle namere za širenje adware-a, malware-a, virusa i drugih alatki za “pecanje“ neopreznih korisnika ili direktnu krađu novca.

Zato, ukucajte ove kodove u svoj telefon i proverite da li vas prate, pa neka to bude prvi korak na putu sticanja vaše digitalne sigurnosti.

*#21#

Pomoću ovog koda u mogućnosti ste da otkrijete da li su vaši pozivi, podaci, poruke i drugi sadržaji to jest servisi, koje vaš operater obezbeđuje prosleđeni na neku drugu adresu to jest broj. Na telefonu će se nakon 10-ak sekundi ispisati svi aktivni servisi i informacije o prosleđivanju.

Prosleđivanje je moguće izvršiti na svakom telefonu u nekom od menija, a da korisnik toga i nije svestan (tu se vraćamo na dodatnu opciju zaključavanja telefona sa početka teksta) i u ovom meniju ćete vidjeti na koji broj ili adresu se koji od servisa prosleđuje.

Na svim stavkama bi trebalo da stoji - Bez prosleđivanja ili Nema prosleđivanja.

Ovu opciju najčešće koriste partneri za proveru ili roditelji da bi kontrolisali decu, ali na ovaj način je moguće otkriti podatke o kretanju, boravištu, pa čak i finansijskom stanju špijuniranog korisnika.

*#62#

Ovaj kod se tiče preusmeravanja poziva kad ste nedostupni i trebalo bi ili da bude neaktiviran ili da se pojavljuje broj u međunarodnom formatu.

Da biste prekinuli svako preusmeravanje poziva idite u Pozivi / Podešavanje poziva / Dodatne usluge / Preusmeravanje poziva / Glasovni pozivi i tu isključite sva preusmeravanja. Istu stvar uradite i za Video pozive.

##002#

Ovaj kod automatski poništava sva preusmeravanja svih poziva i dobro ga je ukucati s vremena na vrijeme, da biste proverili je li sve kako treba, a posebno, ako putujete u inostranstvo, kako bi se isključila svaka mogućnost naplate poziva i zloupotreba.

*#06#

IMEI kod vam je verovatno poznat, ali da li znate kad vam je tačno potreban i koliko vam može biti od pomoći? Ovaj broj je identitet vašeg telefona, pomoću kojeg se raspoznaje u svetu mobilnih telefona i on vam je neophodan, ako vam neko ukrade telefon, izgubite ga i želite da locirate telefon samostalno ili pomoću državnih institucija.

Ovaj broj nalazi se i na kutiji telefona, ali da li ste je sačuvali? Verovatno ne, zato napravite printskrin svog IMEI broja i odložite ga na neko sigurno mestu i potražite ga kada vam zatreba.

IMEI broj uređaja ostaje isti čak i kada se ubaci nova SIM kartica i čak i tada ga je moguće locirati i pronaći sa velikom tačnošću. Ovaj broj, takođe otkriva i koji tačno telefon koristite i koje su njegove specifikacije. Ukoliko imate Dual SIM telefon prikazaće vam se dva IMEI broja, a uz njih se prikazuje i takozvana SN oznaka, koja dopunjuje informacije o vašem telefonu, proizvođači i drugim stvarima.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Mondo/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja