Najnovije vesti

ZEMLJA DOBILA NOVI MALI MESEC! Toliko je mali da je u našoj orbiti već 3 GODINE a mi ga nismo videli
Foto: Profimedia

Zemlja dobila novi mali mesec, makar privremeno

ZEMLJA DOBILA NOVI MALI MESEC! Toliko je mali da je u našoj orbiti već 3 GODINE a mi ga nismo videli

Tech

Jedan asteroid je očigledno uhvaćen u gravitaciji planete Zemlje i astronomi kažu da bi to mogao biti njen novi svemirski sused, bar nakratko, piše američki tehnološki sajt CNET.

Astronomi iz projekta pretrage svemira "Katalina" (Catalina Sky Survey) koji finansira NASA, kažu da su primetili da je jedan asteroid uhvaćen Zemljinom gravitacijom. A prema putanji, izgleda da je tu u orbiti tri godine!

"Zemlja je privremeno zaroblila jedan novi predmet - mogući mini-mesec koji je nazvan '2020 CD3' " - objavio je u utorak Kasper Virzchos, učesnik tog projekta.

Dodao je da je tokom noći 15. februara, njegov tim iz "Kataline" uočio taj predmet - mali asteroid čiji prečnik je po njegovoj računici svega 1,9 do 3,5 metra.

Zvanična svetska organizacija koja se time bavi - "Centar za male planete", potvrdila je da je taj predmet blizu Zemlje i da izgleda da je ušao u orbitu oko nje pre oko tri godine.

To je tek drugi od oko milion poznatih asteroida za koji se zna da je ušao u Zemljinu orbitu, napisao je Virchos i time objasnio da je to zato važno otkriće.

Prethodni sličan asteroid, nazvan "2006 RH120", takodje otkriće "Kataline", obletao je Zemlju 18 meseci 2006. i 2007. godine.

Sedište projekta "Katalina" je u Lunarnoj i planetarnoj laboratoriji Univerziteta Arizone, u gradu Tusonu, gde radi i astronom-istraživač Virchos.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja