BEZ TAMNE MATERIJE I PRAŠINE: Otkrivena je nova galaksija sa tri zvezde!
Foto: Promo

BEZ TAMNE MATERIJE I PRAŠINE: Otkrivena je nova galaksija sa tri zvezde!

Tech -

Da li ste znali da više od 100.000 novih galaksija bude otkriveno svake godine? Do ovog podatka je prošle godine došla grupa naučnika širom sveta, koristeći najnovije vrste teleskopa, koji su u stanju da detektuju i najmanje izvore svetlosti, najčešće udaljene nekoliko miliona svetlosnih godina od naše planete. Međutim, pre nešto više od mesec dana, astronomi su otkrili jednu potpuno novu, specifičnu galaksiju – bez tamne materije, prašine i drugih planeta. U njoj su bile samo tri, veoma sjajne zvezde, sa oznakom S20.

foto: Promo

Ono što na prvi pogled privlači pažnju kod ovih zvezda jesu njihove kamere i do sada neviđene mogućnosti koje pružaju. Korišćenjem inovativne tehnologije na bazi veštačke inteligencije, Samsung je razvio pravi svemirski (Space) Zoom koji uveličava objekat od 30 do čak 100 puta, u zavisnosti od modela, uz minimalno opadanje kvaliteta slike na visokim stepenima uveličavanja i jasniji prikaz nego ikada pre. Isprobajte svoj Galaxy S20 Ultra i njegovu zoom funkciju kada je noć vedra, a mesec pun i videćete o čemu pričamo.

foto: Promo

Još jedna važna karakteristika ove nove galaksije jeste mogućnost pretvaranja noći u dan, pa makar samo na slici. Pitate se kako je to moguće? Odgovor je Bright Night opcija kamere na novim Samsung Galaxy telefonima, koja pri slabom osvetljenju snima više fotografija odjednom, spajajući ih u jednu, sa manje zamućenja i vizuelnih smetnji, kao i zahvaljujući trostruko većem senzoru.

foto: Promo

Međutim, pravi spektakl nastaje onda kada umesto fotografisanja poželite da napravite snimak. Zahvaljujući neverovatnoj 8K rezoluciji, video snimljen na telefonu S20 serije stoji rame uz rame sa profesionalnim, filmskim kamerama i fotoaparatima, budući da zadržava izvanrednu oštrinu i živopisnost boja, čak i na ekranima bioskopske veličine. Pored toga, tu je i Single Take funkcija koja omogućava snimanje do 10 sekundi, nakon čega dobijate fotografije i snimke različitih formata – iz samo jednog pokušaja.

foto: Promo

Verovatno ste nekada čuli da zvezde vremenom mogu i da se ugase i nestanu, međutim, Samsung se pobrinuo da njegove dugo ostanu sjajne. Baterije novih telefona su izrazito jake, sa maksimalnom snagom od 5000 mAh, koje se inteligentno prilagođavaju navikama korisnika, kako bi uštedele energiju i trajale duže pri jednom punjenju. Za dodatnu zaštitu, zaslužna je sada već legendarna Samsung Knox platforma za bezbednost, koja telefon štiti od čipa do softverskog nivoa, a tu je i novi procesor, pod nazivom Guardian Chip, koji štiti od napada na bazi hardvera.

foto: Promo

Nakon mnogo studiranja i ispitivanja, naučnici su zaključili da je ovakva galaksija, zbog odsustva tamne materije i prašine, neverovatno otkriće i retkost, čineći zvezde u njoj da sijaju jače i sjajnije nego ostale. Međutim, kažu i da te iste zvezde imaju sposobnost da stvaraju nove, možda još sjajnije, otprilike na svakih godinu dana. Ostaje nam da se u to i uverimo, negde u februaru naredne godine.

Da li ste znali da Samsung na korejskom jeziku zapravo znači „tri zvezde“? Razlog za to je što je broj tri u korejskom jeziku oduvek predstavljao nešto veliko i moćno, dok je zvezda simbol večnosti.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track