PRVI PUT NA TRONU: Huawei prodao najviše mobilnih telefona u drugom kvartalu (FOTO)
Foto: Huawei

kineska dominacija

PRVI PUT NA TRONU: Huawei prodao najviše mobilnih telefona u drugom kvartalu (FOTO)

Tech -

Nakon što je u aprilu mesecu kompanija Huawei bila prvi put broj jedan na tržištu telefona, statistika za drugo tromesečje 2020. godine pokazuje da je tako i ostalo.

Za 9 godina se prvi put dešava da je Huawei nadvladao duopol Samsunga i Epla, objavljeno je iz Canalys-a.

Kompanija iz Kine ovaj uspeh je postigla sa prodatih 55,8 miliona uređaja tokom perioda april-jun 2020. U odnosu na 2019. godinu to jeste pad od 5 odsto, ali je konkurent Samsung doživeo veći pad prodaje (30 odsto). Samsung je vodeću poziciju za ovo tromesečje zadržao u Evropi.

Mediji prenose da je COVID-19 situacija bila takva da je u periodu od aprila do juna u Evropi, SAD i drugim delovima sveta bila onemogućena normalna prodaja Samsunga, ali i svih drugih pametnih telefona, dok je Huawei imao odlične rezultate u matičnoj Kini. Naravno, treba imati na umu da je prodaja kineskoj kompaniji gotovo onemogućena na američkom tržištu, pa imaju više nego dovoljno razloga da budu zadovoljni ovim globalnim plasmanom.

Kompanija Canalys nije objavila još uvek podatke o prodaji tj. pozicijama drugih proizvođača u najboljih pet, ali veruje se da su tamo Apple, Xiaomi i OPPO ili Vivo.

foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track