UN: Javna rasprava o budućnosti telekomunikacija

Globalne tendencije

UN: Javna rasprava o budućnosti telekomunikacija

Tech -
Zainteresovane strane mogu da dodaju svoje pisane priloge o konferenciji WCIT-12 na vebsajt ITU na bilo kojem od šest zvaničnih jezika UN

ŽENEVA - Specijalizovana agencija UN, Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) saopštila je danas da je otvorila javnu raspravu o budućnosti i opštim načelima dostupnosti i funkcionisanja globalnih telekomunikacionih mreža.

"Proces javnih konsultacija o Svetskoj konferenciji o međunarodnim telekomunikacijama 2012. (WCIT-12) otvoren je danas, a zainteresovane strane mogu da dodaju svoje pisane priloge o konferenciji WCIT-12 na vebsajt ITU na bilo kojem od šest zvaničnih jezika UN", navodi se u saopštenju ITU. U saopštenju piše da je vebsajt otvoren za priloge danas u 15.00 po srednjeevropskom vremenu i da mu se može pristupiti na: www.itu.int/en/wcit-12/Pages/public.aspx.

Saopštenje je usledilo posle kritike da ITU daleko od očiju javnosti priprema konferenciju WCIT-12, koja će biti održana u Dubaiju od 3. do 14. decembra ove godine i treba da usvoji međunarodno obavezujuće, dalekosežne odluke o regulaciji globalnih telekomunikacija. U saopštenju piše da je internet-stranica za javnu raspravu rezultat odluke Saveta ITU od 11. jula, da javnosti stavi na uvid nacrt pripremnog dokumenta za konferenciju u Dubaiju i da otvori sajt na kojem će zainteresovani moći da izraze svoje mišljenje o njegovom sadržaju ili o drugim temema vezanim za predstojeću konferenciju u Dubaiju.

Uz napomenu da nema ograničenja u broju priloga kojima neko može da učestvuje u raspravi i da prilozi mogu biti potpisani ili anonimni, dodaje se da će sajt ostati otvoren do popnoći 3. novembra. Nakon toga "prilozi će biti raspoloživi za 193 zemlje članice ITU, kojima je upućen poziv da ih razmotre i uzmu u obzir u svojim pripremama za WCIT-12", saopštila je ITU. Dokument sa osnovnim informacijama i temama koje će se verovatno naći na dnevnom redu konferencije WCIT-12 može se naći na internet adresi www.itu.int/en/wcit-12/Pages/WCIT-backgroundbriefs.aspx. , a nacrt dokumenta koji je pripremljen za konferenciju na adresi www.itu.int/en/wcit-12/Documents/draft-future-itrs-public.pdf., dodaje se u saopštenju ITU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track