UPOZNAJTE HUAWEI NOVA 9: Lepotom privlači, performansama zadržava
Foto: Nemanja Nikolić

UPOZNAJTE HUAWEI NOVA 9: Lepotom privlači, performansama zadržava

Tech -

Jak adut kompanije Huawei u borbi za favorita srednje klase pametnih telefona ugledao je svetlost dana. Huawei nova 9 dolazi kao novajlija iz serije koja je pokrenuta 2016. godine, i koja od tada sa atraktivnim dizajnom i konkurentnim tehničkim karakteristikama pruža premium iskustvo za srednji cenovni rang.

Iako su dizajn i izrada ono što prvo upada u oči kada je reč o bilo kom modelu, kod nova 9 modela ovaj utisak će potrajati, jer je zaista jedan od najlepših smartfonova koji se pojavio u poslednje vreme. Lagan u ruci, sa samo 175 grama, i profilom od samo 7,7 mm. Iako postoji i u crnoj boji, zvezdano plava nijansa modela koja je došla u naše ruke potpuno nas je kupila, dok se menjala pod različitim snopovima svetlosti. Ekran sa 3d zakrivljenim staklom, koji ispunjava preko 90 odsto prednjeg panela samo doprinosi utisku da vam je u rukama jedan od najatraktivnijih modela na tržištu.

Model dolazi sa 6.57-inčnim OLED ekranom sa rezolucijom od 2.340x1.080 piksela, a njegovu živopisnost upotpunjuje 1.07 milijardi boja i visok kontrast HDR10.

1 / 3 Foto: Nemanja Nikolić

Ako vas dizajn ne oduševi, a izvesno je da hoće, može da vas kupi činjenica da Huawei unapređuje super charge iskustvo sa punjačem od 66 W kojim imate punu bateriju za 38 minuta. Kako je baterija modela 4.300 mAh, tu zaista ne treba dodati ništa.

Huawei nova 9 radi na Snapdragon778G procesoru, koji iako ne podržava 5g daje odlične peroformanse ovom modelu koji pripade “višoj srednjoj klasi”, i spreman je da odgovori i gejming izazovima bez mnogo problema. Sa 8 GB RAM-a i 128 GB memorije ovaj model će odgovoriti na sve prohteve korisnika, i nesumnjivo nema dvojbe da je tehnikalijama ispunio očekivanja. Operativni sistem je Harmony 2.0, a model, kao i svi novi Huawei uređaji dolazi sa Huawei mobile service, umesto Guglovih servisa, ali valjda je sada mnogima jasno da se i bez Gugla i te kako može, jer je, dodatno, Huawei galerija aplikacija prilično napredovala u međuvremenu, pa na njoj možemo naći i domaće i strane aplikacije koje volimo da koristimo.

Jak adut modela je i dobar sistem kamera, sa naročito moćnom selfi-kamerom od 32 megapiksela, koja je pritom širokougaona. Glavna kamera ima 50 megapiksela i odličan noćni režim, a tu su još i širokougaona kamera od 8 megapiksela, i makro i dubinska kamera, obe od 2 megapiksela. Uz sve to je Huawei uvrstio AI algoritme koji pojačavaju jasnoću svakog detalja koji usnimite. Neke od rezultata korišćenja kamere ovog modela pokazaćemo vam u galeriji koja sledi.

1 / 3 Foto: Nemanja Nikolić

Čini se i da je kompanija dosta uradila na kvalitetu 4k video snimanja, pa je uvrstila AIS funkciju za stabilizaciju snimaka, kao i kontinuirano snimanje prednjom i zadnjom kamerom. Čini se da će vlogeri obožavati ovaj model, još kada kroz Petal Clip koji im je na raspolaganju svojim snimcima lako dodaju muziku, efekte, menjaju fontove…

Sa Device + funkcijom možete povezati svoj Huawei ekosistem, pa uređivati datoteke sa telefona na laptopu, ili ostvarivati pozive preko tableta.

Da zaključimo, estetika je vrhunska, tehnikalije su zadovoljavajuće, pa je novo čedo kineske kompanije pobralo naše pozitivne utiske, i za “višu srednju klasu” uređaja rezervisalo odličnu poziciju.

Uređaj se u prodaji može naći po ceni od 61.999 rsd.

Aleksandar Krunić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track