AKO KORISTITE NEKU OD OVIH LOZINKI, ODMAH JE PROMENITE: Objavljen spisak idealnog plena za HAKERE, možda ste baš VI na njemu
Foto: Profimedia

DAN SIGURNIJEG INTERNETA

AKO KORISTITE NEKU OD OVIH LOZINKI, ODMAH JE PROMENITE: Objavljen spisak idealnog plena za HAKERE, možda ste baš VI na njemu

Tech -

Međunarodni dan sigurnijeg interneta obeležava se svake godine drugog dana u drugoj nedelji februara. Cilj obeležavanja ovog dana je rad na napretku i podsticaju sigurnijeg i odgovornijeg korišćenja moderne tehnologije i mobilnih uređaja.

Nije lako zaštititi se od opasnosti na internetu, a lozinke spadaju takoreći u abecedu sigurnosti na mrežama.

Kako navodi Daily Mail, novo istraživanje pokazalo je da je većina ljudi isuviše lenja da smišlja sigurnije lozinke, uprkos tome što su mnogi od njih bili žrtve hakovanja.

društvene mreže
foto: Promo

Dojo, londonska kompanija koja se bavi kartičnim poslovanjem, analizirala je 100.000 probijenih lozinki prema podacima Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost (NCSC) britanske vlade.

Utvrđeno je da su "123456", "qwerty" i "password" bile najčešće hakovane lozinke.

- Ove sekvence se veoma lako pamte i nadilaze jezike i kulture, što ih čini veoma popularnim izborom lozinki u celom svetu - kažu iz Doja, navodi pomenuti medij.

edukacija, instagram
foto: Promo

Utvrđeno je i da su imena kućnih ljubimaca ili simpatični izrazi poput "ljubav", "beba" i "anđeo", među najčešće hakovanim lozinkama. Na listi su se našle još lozinke koje uključuju nazive životinja, boje ili psovke.

Stručnjaci pozivaju na korišćenje komplikovanijih lozinki s jedinstvenim kombinacijama slova i brojeva, uz korišćenje dvofaktorske autentifikacije. 2FA zahteva od korisnika da uz lozinku daju dodatnu informaciju, kao što je, na primer, kod poslat putem tekstualne poruke.

Fejsbuk
foto: Profimedia / SFM Stock 2 / Alamy

Ovo je, prema podacima britanskog centra za kibernetičku sigurnost, 20 najčešće hakovanih lozinki prema kategorijama, pa ukoliko u njima prepoznajete neku od svojih lozinki, možda je, zbog vaše sigurnosti, bolje da je promenite:

1. Imena kućnih ljubimaca/simpatični izrazi ili izrazi ljubavi

2. Imena

3. Životinje

4. Izrazi emocija

5. Hrana

6. Boje

7. Psovke

8. Opšte aktivnosti/ radnje

9. Članovi porodice

10. Marke automobila

11. Gradovi

12. Nazivi raznih brendova

13. Zemlje

14. Sport

15. Religije

16. Hobiji

17. Vremenski uslovi

18. Pića

19. Nazivi platformi društvenih mreža

20. Horoskopski znakovi piše Daily Mail.

(Kurir.rs/ Aleksandar Krunić)

Bonus video:

02:54

ESTETSKI HIRURG I IVA ŠTRLJIĆ U PULSU SRBIJE: Društvene mreže diktiraju trendove u plastičnoj hirurgiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track