SVI PUNE MOBILNI NA OVAJ NAČIN, A TIME SAMO ŠTETE UREĐAJU: Ovo je RAZLOG zbog kojeg vam se BATERIJA NA TELEFONU brzo isprazni
Foto: Shutterstock

KORISNO

SVI PUNE MOBILNI NA OVAJ NAČIN, A TIME SAMO ŠTETE UREĐAJU: Ovo je RAZLOG zbog kojeg vam se BATERIJA NA TELEFONU brzo isprazni

Tech -

Baterije u našim pametnim telefonima imaju ograničen životni vek, a ukoliko ih pogrešno punimo, mogu da nastanu ozbiljni tehnički problemi. Većina ljudi svoj telefon puni tokom noći dok spava, a to je zapravo velika greška, piše "Business Insider".

Punjenje telefona preko noći i ostavljanje uređaja na punjaču čak i kada je baterija napunjena na 100%, nikako nije dobro za uređaj jer to ubrzava proces slabljenja baterije. Neminovno je da će baterija vremenom slabiti, ali ukoliko punite telefon na ovaj celonoćni način, njen prosec slabljenja će se poprilično ubrzati.

punjač, telefon, utičnica
foto: Profimedia

Međutim, iz Gugla tvrde da je ovo samo jedno zastarelo verovanje i da će pametni telefon sami zaustaviti proces punjenja kada baterija dođe do 100%.

Litijum-jonska baterija najmanje slabi ako je održavate na 30% ili 50% napunjenosti. Samsung i Epl se slažu da je bateriju najbolje održavati napunjenu do 50% jer će to pomoći produženju njenog životnog veka.

Mobilni Telefon, Punjač, Baterija
foto: Profimedia

Ipak, većina korisnika pametnih uređaja nema mogućnost da bateriju održava na 30-50% jer je većini potrebno da ona traje što duže, pogotovo ako znaju da neko vreme neće imati šteker u blizini.

Najbitnije je da baterija ne bude dugo 100% puna, pa zato izbegavajte da punite uređaj tokom noći, jer će se tada to sigurno desiti.

(Kurir.rs/Aleksandar Krunić)

Bonus video:

03:29

OLAKŠAĆE TI ŽIVOT! Stručnjak za pametne telefone OTKRIVA 5 NAJBOLJIH aplikacija za SVAKODNEVNO korišćenje (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track