SVIMA SE DEŠAVA, A MOŽDA STE BAŠ VI KRIVAC: Evo zbog čega vam se MOBILNI TELEFON PREGREVA i kako da sprečite to
Foto: Shutterstock/Ilustracija

vredi znati

SVIMA SE DEŠAVA, A MOŽDA STE BAŠ VI KRIVAC: Evo zbog čega vam se MOBILNI TELEFON PREGREVA i kako da sprečite to

Tech -

Gotovo da ne postoji osoba kojoj se barem jednom u životu nije desilo da joj se mobilni telefon pregrejao. Mnogi se nakon toga zabrinu, ali kako biste pomogli svom telefonu, važno je znati uzrok zagrevanja.

Zbog čega se smart uređaju pregrevaju?

Pametni telefoni se mogu pregrejati nakon dugžeg razgovora na telefonu, gledanja dugih video-klipova, konstantnog korišćenja GPS-a ili zato što je previše aplikacija otvoreno u pozadini.

smart siti, mobilni
foto: Profimedia

Takođe, primećeno je da se telefon dodatno zagreva ukoliko ga koristite dok se puni.

Dakle, baterije visokih performansi, punjači ili aplikacije mogu dovesti do pregrevanja vašeg mobilnog telefona, a zahvaljujući ovim trikovima, moći ćete da utičete na njegovu temperaturu.

punjač, telefon, utičnica
foto: Profimedia

Šta uraditi kada se telefon pregreje?

Za početak, ugasite prenos podataka, odnosno vaj-faj na neko vreme. Ukoliko vam je i blutut upaljen, isto ga treba ugasiti, kako bi se telefon "odmorio". Pored toga, sve aplikacije koje ne koristite, gasite redovno, jer na taj način i štedite bateriju, i psrečavate telefon da se zagreje.

Ako gledate film, ili neki snimak na telefonu, smanjite osvetljenje ekrana tokom gledanja.

telefon, aplikacije, mobilni
foto: Profimedia

Ukoliko je uzrok u pregrevanju telefona baterija, onda treba voditi računa o punjačima. Dakle, ne treba koristiti punjače baterija koji imaju veću voltažu nego što je potrebno, kao ni kablove koji su pokvareni ili imaju slab kontakt.

Pregrevanje telefona može da uzrokuje kraće trajanje baterije, a u nekim ekstremnijim slučajevima može dovesti do eksplozije. Ako primetite da vam je baterija telefona često pregrejana, bolje da odnesete telefon u servis.

Mobilni Telefon, Punjač, Energija, Baterija
foto: Shutterstock

Postoji i slučaj kada se telefon pregreje zbog virusa. Operativni sistem možete zaraziti ako skidate neproverene aplikacije ili sadržaj.

Tada je potrebno da u potpunosti "očistite" telefon, odnosno da ga vratite na fabrička podešavanja, ili da ga odnesete kod programera da ukloni virus.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:29

OLAKŠAĆE TI ŽIVOT! Stručnjak za pametne telefone OTKRIVA 5 NAJBOLJIH aplikacija za SVAKODNEVNO korišćenje (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track