TIKTOK POD ISTRAGOM ZBOG LOŠEG UTICAJA NA DECU: Tužioci pokrenuli postupak kako bi se utvrdilo da li ova mreža utiče na DEPRESIJU
Foto: Profimedia

društvene mreže

TIKTOK POD ISTRAGOM ZBOG LOŠEG UTICAJA NA DECU: Tužioci pokrenuli postupak kako bi se utvrdilo da li ova mreža utiče na DEPRESIJU

Tech -

Tužioci iz Kalifornije, Floride, Kentakija, Masačusesta, Nebraske, Nju Džersija, Teneseja i Vermonta zajedno rade kako bi utvrdili da li je društvena mreža TikTok prekršila zakon o zaštiti potrošača, i ugrozila javnost.

Istraga će se baviti potencijalnom štetom nanetom mladim osobama i njihovoj eventualnoj patnji zbog korišćenja aplikacije, kao i onome šta TikTok zna o efektima servisa na decu.

Od TikToka se traže informacije o metodama koje se upotrebljavanju za povećanje korisničkog angažmana među mladim osobama, kao što je povećanje vremena koje provode koristeći aplikaciju.

telefon, deca
foto: Profimedia

Ova koalicija državnih tužilaca najavila je sličnu istragu u novembru, koja se odnosi na kompaniju Meta, u čijem su vlasništvu društvene mreže Fejsbuk i Instagram.

PR predstavnik TikToka je branio sigurnosnu politiku kompanije tvrdeći da štiti mlade korisnike.

"Mi gradimo iskustvo koje će pomoći u zaštiti i očuvanju dobrog stanja naše zajednice i cenimo što se državni tužioci fokusiraju na sigurnost mlađih korisnika. Rado ćemo pružiti informacije o mnogim zaštitama privatnosti i sigurnosti tinejdžera", rekao je on.

TikTok
foto: Benoît Durand / AFP / Profimedia

Istraga je usledila nakon što je američki predsednik Džo Bajden najavio da će tehnološke kompanije biti odgovorne za sigurnost dece na internetu.

"Društvene mreže moraju biti odgovorne za nacionalni eksperiment koji sprovode na našoj deci kako bi profitirale", istakao je Bajden i pozvao Kongres da ojača zaštitu privatnosti, da zabrani ciljano oglašavanje usmereno na decu, i da zatraži od tehnoloških kompanija da prestanu prikupljati lične podatke o deci.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:04

NOV JEZIV TIKTOK IZAZOV DIGAO BEOGRADSKO NASELJE NA NOGE! Zabrinuti stanari ispričali bizarne detalje ovog nebezbednog trenda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track