OVO MOŽE SVAKO: Oslobodite se dosadnih SPAM MEJLOVA kroz PET jednostavnih KORAKA
Foto: Profimedia

KORISNO

OVO MOŽE SVAKO: Oslobodite se dosadnih SPAM MEJLOVA kroz PET jednostavnih KORAKA

Tech -

Sigurno vam se barem jednom u životu dogodilo da vas "bombarduju" mejlovima nakon što ste obalivi onlajn kupovinu, ili skinuli neku novu aplikaciju.

Što više vremena prođe od otvaranja nekog naloga, to se Gmail adresa češće pojavljuje u različitim bazama podataka koje kompanije i pojedinci koriste za slanje spam mejlova.

planiranje, organizacija, imejl
foto: Promo

Takve poruke su uglavnom reklame, ali postoje i one opasnije, preko kojih se širi malver i druge maliciozne kampanje.

Na primer, ako baza podataka nekog veb-sajta na koji smo se registrovali dospe u pogrešne ruke, pa je napadači iskoriste za sticanje dobiti tako što je preprodaju različitim kompanijama širom sveta, inboks ubrzo postane zatrpan najrazličitijim spam mejlovima.

kompjuter
foto: Profimedia / PhotoAlto

Istina je da Gmail automatski filter najčešće radi prilično dobro, ali postoje koraci koji mogu da se naprave ukoliko spam poruke i dalje stižu.

Pet koraka za oslobađanje od spam mejlova

U nastavku otkrivamo kako da oslobodite vaš Gmail inboks od nepotrebnog spama. Ovaj proces će ukupno uzeti 5 minuta vašeg vremena.

Korak 1. Kreirajte filter

Prvo rešenje je u vezi s pomenutim filterima, koji mogu preciznije da se podese, te da se poruke određenog pošiljaoca, ili oni koji sadrže neku ključnu reč, označe kao nepoželjne.

Da bi se napravili novi filteri, potrebno je da se otvori Gmail i da se u polju za pretraživanje na vrhu klikne na „Show search options“, da se unesu kriterijumi za filter, pa se onda klikne na „Create filter“. Potom je dovoljno da se označe polja za željene akcije, i da se na kraju ponovi izabere „Create filter“.

g mail
foto: Printscreen

Korak 2. Potražite ''Cancel subscription'' link

Pored toga može da pomogne i link „Cancel subscription“ koji se obično nalazi na kraju mejla, a dolazi i u drugim oblicima, na primer „Ukoliko želite da se odjavite sa newsletter liste, kliknite ovde“.

Nakon toga mejlovi tog pošiljaoca više ne stižu u inbox, mada funkcija ne radi uvek.

Korak 3. Potražite opciju ''Unsubscribe''

Tu je i opcija „Unsubscribe“ koju Gmail najčešće stavlja pored naslova mejla (subject) ili pored adrese onoga koji šalje poruku, ako pošiljalac opciju nije uključio u mejl.

g mail
foto: Profimedia

Korak 4. Potražite opciju ''Mark as Spam''

Može da pomogne i opcija „Mark as Spam“ ili „Report Spam“, do koje se dolazi ako se klikne na tri vertikalne tačke koje se nalaze u gornjem desnom uglu kada otvorite mejl (najbolje je da se koristi ako prethodni koraci nisu uspeli).

Korak 5. Kreirajte privremeni ili namenski mejl nalog

Na kraju je važno da se ima na umu da Gmail adresa ne bi trebalo da se koristi za registrovanje na veb-sajtove koji se ne koriste redovno. Za to mogu da se naprave privremeni mejl nalozi, ili da se iskoriste oni koji služe za takve stvari, ali ne i za svakodnevnu komunikaciju.

Na taj način će inboks ostati čistiji, bez nepoželjnih i potencijalno opasnih mejlova.

(Kurir.rs/Smart Life)

Bonus video:

00:09

ŠOK! DA LI OVA ŽIVOTINJA ZAISTA POSTOJI?! Devojka šetala prirodom i ugledala ČUDNO BIĆE! Ni Gugl ga NE PREPOZNAJE! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track