AKO VAM JE ANDROID TELEFON USPOREN, PRIMENITE OVE TRIKOVE: Ovako ćete UBRZATI mobilni i rešiti probleme
Foto: Shutterstock

MALE TAJNE

AKO VAM JE ANDROID TELEFON USPOREN, PRIMENITE OVE TRIKOVE: Ovako ćete UBRZATI mobilni i rešiti probleme

Tech -

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se Android uređaji usporavaju, ali većina se može ispraviti jednostavnim stvarima poput malog pregleda podešavanja sistema.

Ako koristite uređaj koji pokreće Google Android i odjednom ste primetili da se uređaj veoma usporio, vreme ja za malo domaće dijagnostike. Greška, naravno, može biti i u nekom privremenom bagu, ali na sreću – i za to postoji rešenje, piše tportal.

Ažuriranje

Jedan od najboljih i najjednostavnijih načina za rešavanje čudnog usporavanja uređaja je provera da li je vaš sistem ažuriran na najnoviju verziju. Ako nakon provere saznate da vaš smartfon zaista ima najnoviju dostupnu verziju Androida, vreme je da istu stvar uradite i za aplikacije. Postoji šansa da je neka od njih zbog starog baga usporila vaš uređaj te da je rešenje čitavog problema u jednostavnoj proveri najnovije verzije.

Instagram, Fejsbuk, mobilni telefon, društvene mreže
foto: EPA/Ilustracija

Rešite se nepotrebnog keša

Svi programi koje pokrećete na vašem Androidu koriste memoriju RAM i podatke na vašem kešu (cache). Ponekad se zbog nekog razloga taj keš zmože napuniti nepotrebnim podacima, ali na sreću – moguće ga je isprazniti. Da biste to napravili, uđite u podešavanja uređaja i izaberite stavku Storage i nakon toga stavku za unutrašnje skladište "Internal storage", a potom "Cached data". Nakon što vas uređaj pita da li ste sigurni da želite da izbrišete među memoriju eksternih programa, pritisnite OK.

Vodite računa da ćete brisanjem keša u aplikacijama možda izbrisati i podatke za prijavljivanje. Podaci koji su u vezi sa aplikacijama, odnosno informacije o profilu, mogu se brisati u istom meniju, pa pre tog poteza predlažemo da osigurate da se sećate lozinki za te aplikacije. Nakon što ste obrisali nepotrebne podatke, obrišite i nepotrebne aplikacije.

žena, šokirana, šok, mobilni telefon, prevarena, prevara, afera, tužna
foto: Profimedia

Brišite neželjene aplikacije

Ako se odlučite za brisanje nepoželjnih aplikacija, prvo bacite pogled na njihovu veličinu unutar podešavanja i menija "Storage". Tu prepoznajte najveće programe pa ih, ako vam ne trebaju, obrišite. Android, kao i svaki drugi operativni sistem diskretno koristi slobodni prostor vašeg telefona i time ubrzava svakodnevne operacije. Ako oslobodite dovoljno prostora, vaš uređaj će verovatno raditi brže.

Brišite neželjene fotografije

Ako ste već počeli da čistite aplikacije, definitivno bacite pogled i na foto galeriju i ostale snimljene datoteke. Fotografije, ako nemate uređaj sa velikim kapacitetom, mogu ozbiljno ugroziti slobodnu memoriju – pogotovo ako ne koristite skladištenje u oblaku. Ako želite da sačuvate fotografije i oslobodite memoriju, predlažemo da instalirate aplikacije kao što su Google Photos ili Dropbox.

posao, Android, iOS, mobilne aplikacije, programiranje, developeri
foto: Promo

Resetujte smartfon

Ponovno pokretanje smartfona moglo bi rešiti neke privremene bagove. Ako nakon gašenja i paljenja vašeg Androida otkrijete da sistem radi brže, problem je rešen. Ako je smartfon i dalje spor, postoji opcija fabričkog resetovanja koja, nažalost, briše i sve ostale podatke s uređaja. Upravo zato je pre toga vrlo važno kreirati sigurnosnu kopiju svih podataka na uređaju.

Ako vaš smartfon nakon fabričkog resetovanja radi brzo, samo da bi usporio nakon što ste na njega vratili sve programe, moguće je da neki od njih stvara probleme ili imate instaliranu neku vrstu malvera.

Pokrenite antivirus program

Ako vaš uređaj radi sporije, pregreva se i izbacuje čudna obaveštenja, obavezno instalirajte neki antivirus i proverite da li je telefon zaražen. Antivirus aplikacija će pregledati sve podatke, otkriti uljeza i pomoći vam da ga se rešite. Ako nakon skeniranja uređaja ne otkrijete ništa, uzrok usporavanja je na drugom mestu.

(Kurir.rs/ B92/ tportal)

Bonus video:

01:31

KEŠ ILI KARTICA? Ovo pitanje ćemo od sada čuti i na pijacama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track