TRIKOVI KOJI SKRAĆUJU VREME KUCANJA TEKSTA: Otkrivamo PET najkorisnijih WINDOWS PREČICA! Miša ćete koristiti sve manje i manje
Foto: Shutterstock

rad na računaru

TRIKOVI KOJI SKRAĆUJU VREME KUCANJA TEKSTA: Otkrivamo PET najkorisnijih WINDOWS PREČICA! Miša ćete koristiti sve manje i manje

Tech -

Osim prečica na tastaturi sa CTRL tasterom, operativni sistemi Windows 10 i Windows 11, ali i brojni drugi, nude mnogo prečica kreiranih uz pomoć Windows tastera.

Windows taster je deo svake Windows PC tastature i to je onaj taster sa logotipom operativnog sistema, kojem Microsoft čak razmišlja da dodeli i Office funkciju.

Windows
foto: Profimedia

Ako do sada niste upotrebljavali prečice koristeći Windows taster - sad je vreme da počnete!

Prva prečica - Windows + V

Jedna od najkorisnijih Windows prečica - Windows taster + V slovo na tastaturi otvoriće vam ostavu sa kopiranim stvarima kroz Windows OS i rešiti vas najvećeg broja muka tokom kopiranja i lepljenja teksta!

Ovo je Windows 10 opcija i moguće ju je podesiti da pamti tačan broj stvari u tzv. Clipboard-u, a u privremenoj memoriji je moguće držati delove teksta ili kompletne tekstove, slike, fajlove i druge tipove datoteka.

Tastatura, Žena, Nokti
foto: Profimedia

Druga prečica - Windows + S

Pomoću Windows tastera i slova S otvarate dijalog za pretragu svega na računaru. Ova prečica će pokrenuti novi dijalog u kojem je moguće tražiti aplikacije, dokumente, internet, mejl, muziku, fotografije, čak i podešavanja računara i video fajlove.

Treća prečica - Windows + E

Pomoću Windows tastera i slova E otvarate File Explorer i možete da počnete odabir foldera ili dokumenata koristeći strelice i Enter taster - miš vam nije potreban.

Ruke, Tastatura, Žena
foto: Profimedia

Četvrta prečica - Windows + I

Pomoću Windows tastera i slova I otvarate Settings meni. I ovde, kao i u Windows + E prečici imate mogućnost da prolazite kroz podešavanje računara koristeći Tab taster za izbor odeljka, strelice za opcije u svakom od odeljaka i Enter da odaberete to što želite.

Peta prečica - Windows + D

Pomoću Windows tastera i slova D sklonićete sve sa ekrana i otići na desktop s tim da nijedan program nećete isključiti, nego samo spustiti u taskbar.

Tastatura, Olovka
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/Smartlife)

Bonus video:

01:37

PSIHOLOG CRNJIN O SVE ČEŠĆEM PROBLEMU SA KOJIMA SE RODITELJI SUSREĆU: Kako svesti upotrebu mobilnih tehnologija na minimum?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track