NEMA VIŠE GOLIH SLIKA NA TELEFONU: Slanje neželjenih i nepristojnih fotografija postaje kažnjivo, evo kolika je ZATVORSKA kazna!
Foto: AP, Randall Benton

oprezno

NEMA VIŠE GOLIH SLIKA NA TELEFONU: Slanje neželjenih i nepristojnih fotografija postaje kažnjivo, evo kolika je ZATVORSKA kazna!

Tech -

Sajberflešing (postupak koji uključuje slanje opscenih slika strancima putem "AirDrop" ili "Bluetooth" tehnologije) će postati kazneno delo u Velikoj Britaniji, a onima koji budu proglašeni krivima preti kazna do dve godine zatvora.

Viber, Mobilni Telefon
foto: Shutterstock

Ukupno 76 posto devojaka od 12 do 18 godina dobilo je neželjene gole slike dečaka ili muškaraca, pokazalo je istraživanje profesorke sociologije Džesike Ringrouz 2020. godine, piše britanski Metro.

U međuvremenu, istraživanje YouGova iz 2018. godine je pokazalo da su gotovo polovini mladih žena u dobu od 18 do 34 godine poslate neželjene seksualne slike. Zakon o zabrani takve prakse deo je Vladinog zakona o internetskoj sigurnosti.

Ako su nečije postavke "AirDrop" postavljene na "svi", to znači da neko izvan njegovog popisa kontakata može anonimno zatražiti da mu pošalje datoteku, a identitet pošiljaoca može ostati anoniman. Fotografija se ponekad može pojaviti na uređaju, što znači da su žrtve prisiljene da je vide, čak i ako je prijenos odbijen.

mobilni telefon, šok, šokirana, žena
foto: Profimedia

Zamenik premijera Velike Britanije Dominik Rab rekao je da mu je zaštita žena i devojaka glavni prioritet.

"Zbog toga duže držimo seksualne i nasilne počinitelje iza rešetaka, dajući žrtvama porodičnog zlostavljanja više vremena da prijave napade i povećavajući financiranje usluga podrške na 185 miliona funti godišnje", rekao je Rab.

"Učiniti "cyberflashing" određenim zločinom najnoviji je korak - slanje jasne poruke počiniocima da će se suočiti s zatvorom", kaže Rab.

Sekretarica Nadin Doris dodala je: "Tehnologija ima moć da zbliži ljude i učini naše živote boljim, ali takođe može omogućiti gnusno ponašanje onih koji žele zlostavljati, nauditi i uznemiravati. Nadolazeći zakon o sigurnosti na internetu prisliće tehnološke kompanije da prestanu da koriste svoje platforme za počinjenje podlih dela "cyberflashinga".

mobilni telefon, mobilni, avg 2019
foto: AP, Randall Benton

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

03:16

Iz Efektive savetuju dužnike šta da rade u slučaju da banka daje njihove lične podatke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track