CIGLA TELEFONI SE VRAĆAJU U MODU: Evo kako je došlo do VELIKOG obrta i zašto mladi sve češće odbacuju pametne telefone
Foto: Profimedia

dominacija glupih telfona

CIGLA TELEFONI SE VRAĆAJU U MODU: Evo kako je došlo do VELIKOG obrta i zašto mladi sve češće odbacuju pametne telefone

Tech -

Sedamnaestogodišnjakinja Robin Vest odskače od većine svojih vršnjaka, ona naime, nema pametni telefon. Umesto da ceo dan skroluje kroz aplikacije poput TikToka i Instagrama, ona koristi takozvani "dumbphone", javlja BBC.

mobilni telefon, šok, šokirana, žena
foto: Profimedia

U pitanju su telefoni sa vrlo ograničenim funkcijama ako ih uporedimo sa Ajfonom. To su telefoni s kojih možete samo zvati i primati pozive i SMS poruke ili eventualno slušati radio i fotografisati, ali se putem njega ne možete povezivati ​​s internetom ni aplikacijama. Slični su nekima od prvih mobilnih uređaja koji su se kupovali krajem 90-ih.

Cigle su in

Kako kaže Vest, odluku da odbaci pametni telefon pre dve godine donela je spontano, dok je tražila zamenski u sekond hend radnji, pa joj je pažnju privukla niska cena "cigla mobilnog". Njen trenutni telefon francuske kompanije "MobiWire" koštao ju je samo 8 funti, a budući da nema funkciju pametnog telefona, nema više ni skupih računa za prenos podataka na mesečnoj bazi.

mobilni telefon
foto: EPA

"Nisam primetila sve dok nisam kupila ovaj telefon koliko je moj pametni telefon preuzeo moj život. Imala sam puno aplikacija za društvene mreže na njemu i nisam stigla da obavim toliko posla jer sam uvek bila na telefonu", objašnjava Vest i napominje kako ne planira da se vrati pametnim telefonima jer je "zadovoljna svojom ciglom" iako se mnogi njeni vršnjaci i dalje ne mogu načuditi njenom izboru.

Uzlet "glupih mobilnih" koji se ne mogu povezati na internet i aplikacije počeo je ponovnim izdanjem Nokije 3310 pre pet godina.

Inače, i trendovi pokazuju kako takvi mobilni prolaze kroz pravi renesasnu. Prema izveštaju softverske kompanije SEMrush, Google pretraga za njima skočila je za 89 posto između 2018. i 2021. godine.

Iako je do podataka o prodaji teško doći, jedan izveštaj pokazuje da je globalna kupovina glupih telefona u 2019. bila na nivou od oko 400 miliona primeraka, a ta se brojka u 2021. godini popela na milijardu komada. Prošlogodišnja "Deloitteova" studija otkrila je da jedan od deset korisnika u Ujedinjenom Kraljevstvu ima "glupi telefon".

Duže traje baterija

"Čini se da moda, nostalgija i to što se pojavljuju u TikTok videozapisima ima veliku ulogu u oživljavanju dumbphonea", kaže Ernest Doku, stručnjak za mobilne telefone na portalu "Uswitch".

Doku objašnjava kako je ponovno pokretanje Nokijinog telefona 3310 iz 2017. godine kao jednog od najprodavanijih mobilnih svih vremena podstaknuo ovaj trend. Dodaje da iako je istina da "glupi telefoni" ne mogu konkurisati najnovijim premijum Epl i Samsung modelima kada su u pitanju performanse ili funkcionalnost, ali ih zato "mogu ih zaseniti u važnim područjima poput trajanja baterije i izdržljivosti".

Ljudi, Mobilni Telefon
foto: Shutterstock

Osim tih prednosti, korisnici koji su odustali od pametnih telefona napominju kako im je to uveliko pomoglo jer sad imaju više vremena što za sebe, što za prijatelje i porodicu i više nisu zavisni od deljenja, komentarisanja i opisivanju svoje svakodnevice drugima čime automatski dobižaju i više privatnosti.

Jedan od proizvođača "glupih telefona" je njujorška firma "Light Phone" koja nudi nešto "pametniji" aparat od standarda za takve proizvode. Naime, njihovi telefoni čije se cene kreću od stotine dolara naviše dopuštaju korisnicima slušanje muzike i podkasta, te povezivanje Blututom sa slušalicama. Ipak, firma obećava da njeni telefoni "nikada neće imati društvene mreže, klikbejt vesti, mejlove i internet pretraživače".

Porast prodaje

Iz ove kompanije ističu kako su 2021. zabiežili najjaču godinu u pogledu finansijskih rezultata, s prodajom koja je porasla za 150 posto u odnosu na 2020. godinu.

Kako objašnjava Kaivei Tang, jedan od osnivača "Light Phonea", uređaj je prvotno stvoren s idejom da bude sekundarni telefon onima koji žele da odmore od svog pametnog telefona tokom vikenda, ali danas ga polovina njihovih kupaca koristi kao primarni uređaj. Iznenađuje i podatak da je većina njihovih kupaca u dobu između 25 i 35 godina.

Stručnjaci pak nisu nimalo začuđeni podatkom kako mladi sve više beže od tehnologije. Sandra Vačer, viša naučna saradnica za veštačku inteligenciju na Univerzitetu Oksford objašnjava kako u današnje vreme ne čudi kako mnogi veruju da će im "glupi telefoni" olakšati povratak u jednostavnija vremena.

"Mobilni konstantno želi zaokupiti vašu pažnju, bilo kroz notifikacije ili "breaking news", što mnoge već iritira stoga ima smisla da se mnogi okreću jednostavnijoj tehnologiji koja im ostavlja više vremena za druge aktivnosti”, poručuje za kraj Vačer.

Ljudi, Mobilni Telefon
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M./Poslovni.hr)

Bonus video:

01:41

ZAŠTO DECA ULAZE U KRIMINALNI MILJE? Dečak prodavao travu, po Košutnjaku zakopavao paketiće!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja