ALEKSANDAR OBRADOVAO BROJNE KORISNIKE NOVOM APLIKACIJOM: Ako vas neodoljivo podseća na jedan program, niste sami, evo gde je CAKA
Foto: Profimedia

našli način

ALEKSANDAR OBRADOVAO BROJNE KORISNIKE NOVOM APLIKACIJOM: Ako vas neodoljivo podseća na jedan program, niste sami, evo gde je CAKA

Tech -

Grupa ruskih programera pokreće svoju verziju Instagrama nakon što je Kremlj zabranio tu aplikaciju.

Aplikacija koja se zove Rosgram (Rossgram) nedavno je otkrivena, pre planiranog lansiranja za investitore 28. marta, i poprilično je očito odakle je tvorcima došla inspiracija. Naime, prema slikama aplikacije dostupnima na Rosgramovoj veb stranici, platforma je gotovo identična kao Instagram, od izgleda i simbola do ružičastog i narandžastog logotipa.

Rosgram, Rossgram
foto: Printscreen/Rossgram

Rosgram takođe ne beži od sličnosti sa slavnim prethodnikom, pa je tako na službenoj veb stranici opisan kao "nova društvena mreža s poznatim i razumljivim interfejsom, bogatim odlikamai jednostavnim uslovima rada".

Rosgram, Rossgram
foto: Printscreen/Rossgram

U objavi na popularnoj ruskoj aplikaciji za razmjenu poruka VK suosnivač aplikacije Aleksanar Zobov rekao je da je njegov tim programera izravno reagovao na odluku da se većini Rusa blokira pristup Instagramu, objašnjavajući da su "bili spremni za ovakav razvoj događaja i odlučili su da ne propuste priliku za stvaranje ruske verzije popularne društvene mreže koju vole njihovi sunarodnici".

Rosgram, Rossgram
foto: Printscreen/Rossgram

Instagram u Rusiji blokiran od 14. marta

Aplikacija bi trebala biti lansirana investitorima, sponzorima i medijima sledeće nedelje, pre nego što na kraju postane dostupna za korištenje influenserima i blogerima na datum koji tek treba biti objavljen.

Taj potez uslijedio je nakon što je Kremlj zabranio Instagram u Rusiji, što se smatra pokušajem da se ruskim građanima spreči pristup informacijama o ratu u Ukrajini. Nakon vesti da će aplikacija biti blokirana 14. marta, brojni blogeri su na svojim profilima podelili poruke upitavši zašto im je zabranjen pristup platformi.

"U stanju sam ogorčenosti i ni blizu stanja prihvatanja", rekla je jedna modna blogerika s više od tri milijuna pratilaca. Jedna od najvećih ruskih rijaliti zvezda, Olga Buzova, kazala je u videu kroz suze svojih 23.3 miliona pratilaca: "Delila sam s vama svoj život, svoj rad, svoju dušu. Ovo nije posao, ovo je deo moje duše. Oduzimaju mi moj život."

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:51

Vodopad Hukou u proleće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track