SEDAM TINEJDŽERA UHAPŠENO! Privedeni zbog povezanosti sa hakerskom grupom, a OČAJNI OTAC rekao: Mislio sam da igra igrice!
Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

SEDAM TINEJDŽERA UHAPŠENO! Privedeni zbog povezanosti sa hakerskom grupom, a OČAJNI OTAC rekao: Mislio sam da igra igrice!

Tech -

Lapsus$ je ranije preuzeo odgovornost za neke od većih hakerskih napada na kompanije kao što su Nvidia, Samsung, Microsoft, Ubisoft i Okta, a sada je uhapšen tinejdžer za koga se sumnja da je mozak operacije.

Naime, londonska policija uhapsila je sedam tinejdžera za koje se sumnja da su povezani sa hakerskom grupom Lapsus$.

hapsenje
foto: Profimedia

- Policija grada Londona vodi istragu sa svojim partnerima u vezi sa članovima hakerske grupe- rekao je detektiv inspektor Majkl O’Saliven iz policije grada Londona u izjavi za The Verge:

- U vezi sa ovom istragom uhapšeno je sedam osoba starosti od 16 do 21 godine i svi su pušteni pod istragu. Naše istrage su u toku.

U sredu su se pojavili izveštaji koji ukazuju da je tinejdžer sa sedištem u Oksfordu glavni mozak grupe. Policija Londona nije saopštila da li je ovaj tinejdžer među uhapšenima. Najmanje jedan član Lapsus$, takođe, je očigledno bio umešan u krađu podataka u EA, izvestio je stručnjak za sajber bezbednost Brajan Krebs u sredu u opširnom članku o grupi.

haker, kompjuter
foto: Profimedia / Silas Stein / AFP

Identitet osumnjičenog organizatora očigledno su otkrile strane ljute mušterije. Prema Krebsovom izveštaju, vođa grupe je prošle godine kupio Dokbin, sajt na kome ljudi mogu da dele ili pronalaze lične podatke drugih, ali je bio loš vlasnik sajta, te je na kraju i odustao od njega.

BBC News kaže da je razgovarao sa ocem tinejdžera, koji očigledno nije bio svestan njegove umešanosti u grupu.

hapšenje, lisice
foto: Profimedia

- Do nedavno nisam čuo ni za šta od ovoga. Nikada nije pričao o bilo kakvom hakovanju, ali je veoma dobar sa računarima i provodi mnogo vremena za računarom- rekao je otac, prenosi BBC News:

- Uvek sam mislio da igra igrice. Pokušaćemo da ga sprečimo da ide na kompjutere.

(Kurir.rs/BBCNews)

Bonus video:

01:37

PSIHOLOG CRNJIN O SVE ČEŠĆEM PROBLEMU SA KOJIMA SE RODITELJI SUSREĆU: Kako svesti upotrebu mobilnih tehnologija na minimum?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track