IZLOŽENI SMO ODVRATNOM I NASILNOM SADRŽAJU: Zaposleni na TIK TOKU rešili da tuže kompaniju jer sada imaju ozbiljne PROBLEME!
Foto: Profimedia

nije im lako

IZLOŽENI SMO ODVRATNOM I NASILNOM SADRŽAJU: Zaposleni na TIK TOKU rešili da tuže kompaniju jer sada imaju ozbiljne PROBLEME!

Tech -

Na društvenim mrežama objavljuje se gomila sadržaja, a deo tog sadržaja nije za svačije oči.

Kako bi odlučili koji je sadržaj društveno prihvatljiv, a koji je zabranjen, kompanije koriste usluge moderatora koji moraju da gledaju brojne kontroverzne fotografije i snimke.

društvene mreže
foto: Profimedia

Već se pisalo o takvim moderatorima sadržaja i kakve su sve probleme imali zbog svog posla u kojem su izloženi slikama i videozapisima nasilja, zlostavljanja dece, seksualnom sadržaju pa čak i ubistvima, samoubistvima...

Zbog toga su moderatori već podizali tužbe protiv kompanija, odnosno društvenih mreža za koje rade, a poslednju takvu tužbu podigli su Ešli Velez i Ris Jang.

Oni su putem spoljašnjih agencija moderirali sadržaj za TikTok te u tužbi tvrde da su radili i po 12 sati dnevno pregledavajući "odvratan i nasilan sadržaj" zbog kojih su dobili "emocionalne ožiljke".

nasilje
foto: Shutterstock

- Videla bih ljude koji su upucani u lice i drugi video u kom je dete pretučeno, zbog čega bi plakala dva sata bez prestanka, opisala je Ešli Velez u tužbi.

Iako su bili izloženi takvom sadržaju koji je negativno delovao na njihovu "psihičku dobrobit", nije im pružena odgovarajuća pomoć kako bi sačuvali svoje mentalno zdravlje, čime je TikTok, odnosno Bajt Dens (ByteDance), tvrdi se u tužbi, prekršio zakon o radu koji je na snazi u Kaliforniji piše sajt Cnet, a prenosi Zimo.hr.

Instagram, Fejsbuk, mobilni telefon, društvene mreže
foto: EPA/Ilustracija

Tokom 12-satnog radnog vremena, imali su pravo na samo dve 15-minutne pauze, a snimke su morali da gledaju ne duže od 25 sekundi kako bi s 80-postotnom tačnošću odlučili krši li taj video pravila TikToka. Kako bi ispunili tu kvotu, često su morali da gledaju više snimaka u isto vreme, što je dodatno pogoršalo njihovo stanje.

Zbog sadržaja kom su bili izloženi sami su morali platiti psihološku pomoć te naglašavaju da TikTok i "ByteDance" ništa nisu uradili kako bi im pomogli, zbog čega su se i odlučili na ovaj potez i podizanje tužbe.

Tik Tok
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:51

Vodopad Hukou u proleće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track