KORISNICI GUGLOVIH MAPA ĆE SE ODUŠEVITI: Najavljene su nove opcije, evo KAKO ĆE OLAKŠATI navigaciju i planiranje vožnje
Foto: Profimedia

Odlična vest

KORISNICI GUGLOVIH MAPA ĆE SE ODUŠEVITI: Najavljene su nove opcije, evo KAKO ĆE OLAKŠATI navigaciju i planiranje vožnje

Tech -

Uskoro će svi korisnici Guglovih mapa primetiti da su putevi vernije prikazani, imaće uvid i u cene putarina, a prikazivaće im se i semafori, znakovi “stop”...

semafor, 0133222128
foto: Profimedia

Bez digitalnih karata i uputstava koja olakšavaju put i snalaženje na putevima danas malo ko seda u automobil. Ove mape su postale standard za navigaciju, pa je teško zamisliti putovanje u neka nova mesta, ali i u delove grada u kojem stanujete a ne poznajete ih dobro jer niste imali potrebe da tamo odlazite, ili ste bili davno a mnogo toga je u međuvremenu izgrađeno, ulice su ispresecane... Ipak, i s njima se nekad teško snalazite.

Gugl konstantno nadograđuje svoje karte i uvodi nove opcije, a sada su najavili novitete koji će vas baš obradovati: dodatno će poboljšati njihovo korištenje i pomoći korisnicima u planiranju vožnje na kraće ili duže staze, posebno u inostranstvu.

Vožnja, Test, Avensis
foto: Kurir Štampano

Dragi vozači, samo se malo strpite, noviteti prvo tokom aprila stižu u SAD, Japan, Indoneziju i Indiju, pa potom u ostatak sveta. Neće odmah biti dostupni na našem tržištu, ali do planiranog odlaska na godišnji odmor moći ćete da ih koristite.

Do tada, pripremite se za velike promene: ubuduće ćete uvek pred sobom imati cenu putarina, pa ćete moći unapred da izračunate koliko će vas vožnja na četiri točka koštati na brzim autoputevima, da li vam se to isplati ili ćete skrenuti na manje prometne puteve gde ćete izbeći ovaj trošak. Prilikom izračunavanja cena, Gugl će vas posavetovati i na kojim mestima su koje opcije plaćanja najpovoljnije.

Naplatna Rampa, Put, Putarina, Auto Put, Vinjete
foto: Dragana Udovičić/Ilustracija

Drugi novitet odnosi se na prikazivanje znakova “stop” i semafora na putevima, na koje često vozeći iznenada naletimo, pa nemamo vremena da se snađemo i propisno zaustavimo.

Ove oznake biće vidljive korisnicima Eplovih pametnih telefona i Androida, kao i korisnicima Android Auta i CarPlaya, a zahvaljujući njima Gugl će moći još preciznije da izračuna trajanje vožnje.

Uz to ide i poboljšan prikaz lokacija, zgrada, objekata... a jedna stvar će vas definitivno oduševiti: ako ne možete da pronađete svoju ulicu na Google Mapsu, pružiće vam se mogućnost da je sami ucrtate!

Devojka, Mobilni Telefon
foto: Profimedia

Gugl je pripremio i novitete za korisnike pametnih satova koji će moći da aktiviraju navigaciju direktno s ekrana sata, bez potrebe da se ona prvo aktivira na telefonu. U planu su i bolji vidžeti za početni ekran iPhonea, a tokom leta možemo očekivati bolju povezanost mapa sa Spotlightom, Sirijem i opcijom Shortcuts.

Kurir.rs/Google/B.M.

Bonus video:

00:52

DVOJE DECE POVREĐENO U NESREĆI U UŽICU: Auto parkiran na uzbrdici sam krenuo unazad pa završio u kanalu NIJE POVUKAO RUČNU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track