OVI KUĆNI APARATI SU NAJVEĆI POTROŠAČI: Pogledajte dobro OVAJ SPISAK! Evo kako možete LAKO da UŠTEDITE STRUJU!
Foto: Profimedia

KORISNO

OVI KUĆNI APARATI SU NAJVEĆI POTROŠAČI: Pogledajte dobro OVAJ SPISAK! Evo kako možete LAKO da UŠTEDITE STRUJU!

Tech -

Ako vam je nekad nenadano u kući nestalo struje, verovatno ste se vrlo brzo podsetili za šta nam je sve ona potrebna i koliko je uzimamo ''zdravo za gotovo''. Zato, ako razmišljate kako biste mogli da smanjite njenu potrošnju, dobro je znati da neki kućni uređaji, aparati i pomagala troše više energije od drugih. Evo koji su to:

Električni tuš

Električni tuš godišnje može da potroši i 1.460 kilovatsati (kWh), što može da bude veliki procenat vašeg računa za energiju.

tuširanje, tuš, kupanje
foto: Profimedia

Mašina za sušenje veša

Ona u prosieku godišnje potroši oko 675 kilovatsati, ali postoji prilično jednostavan način za uštedu. Odeća se može staviti i na običnu sušilicu u kući ili napolje na sunce i tako uštedeti.

veš, sušenje veša
foto: Profimedia

Plazma TV

Kako piše portal Viessmann, TV u proseku gledamo nešto više od tri sata dnevno, pa vredi razmisliti koliko taj oblik zabave zapravo košta. Plazme troše veliku količinu električne energije, ali moderniji LED televizori troše znatno manje i često imaju ugrađene pametne funkcije za poboljšanje učinkovitosti.

Kuhinjski aparati

Što se tiče kuhinjskih aparata, najviše električne energije troše mašina sa pranje sudova (480 kWh/godišnje), hladnjak/zamrzivač (425 kWh godišnje), šporet s električnom pločom za kuvanje (315 kWh godišnje) i rerna (290 kWh godišnje).

mašina za sudove, žena, pranje, čišćenje
foto: Profimedia

Kuvalo za vodu

Često korišćenje kuvala takođe može da dovede do veće potrošnje struje, a Viessmann navodi da kuvalo za vodu godišnje potroši oko 165 kilovatsati.

Najmanje struje troše:

Na listi kućnih uređaja koji troše najmanje električne energije su ventilator, usisavač, toster, pegla i aparat za kafu.

Toster
foto: Profimedia

(Kurir.rs/ Večernji.hr)

Bonus video:

01:01

STIŽU BOLJI DANI ZA STANOVNIKE PEŠTERA! Grade se putevi, a tu je i struja za najudaljenija sela

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track