RAT POTKAČIO I GEJMERE: Ukrajinski izdavač ZABRANIO prodaju svoje igrice Rusima! Evo šta će biti s onima koji su je naručili
Foto: Printskrin / You Tube

video igre i politika

RAT POTKAČIO I GEJMERE: Ukrajinski izdavač ZABRANIO prodaju svoje igrice Rusima! Evo šta će biti s onima koji su je naručili

Tech -

Milioni fanova u svetu čekali su 12 godina da se u aprilu pojavi četvrti nastavak kultne ukrajinske video-igre "Stalker". Izdavač iz Kijeva definitivno je najavio da se veliki događaj očekuje 8. decembra ove godine. Ali, ne za svakoga.

Građani Rusije niti će moći da kupe niti naruče "Stalkera 2: srce Černobilja". Osim toga, igra je promenila i naslov. Više se ne kaže Černobilj već - Čornobilj, pošto Ukrajina ubrzano menja jezik. Kijevski izdavač GSC Game World najavio je da će Rusi dobiti natrag novac koji su unapred uplatili, bilo da je u pitanju digitalno skidanje ili narudžbina sa budućih prodajnih mesta. Tako će veliko rusko tržište da bude kažnjeno zbog rata u Ukrajini. Vlasnik GSC, Sergij Grigorovič, po kome je firma i dobila ime, poslao je oproštajnu poruku Rusima: "Nećete igrati moju igru".

Video-igre
foto: Printskrin / You Tube

Za gejmere u Srbiji, recimo samo da se nastavak "Stalker" serije ponovo događa u Zoni, teško kontaminiranoj i ekstremno opasnoj oblasti u okolini nuklearne centrale u Černobilju. Zona je misteriozna, radijacija utiče i na svest, tako da igrači ne znaju smisao postojanja takvog mesta. Igra preživljavanja u prvom licu osvojila je svet svojom sumornom atmosferom, zastrašujućim mutantima, anomalijama, radijacijom i neverovatnom pucačinom.

Video Igrice
foto: Printskrin / You Tube

Ko se nalazi u Zoni? Kao i u prethodna tri nastavka tamo su oni koji tragaju za prošlošću, drugi su zaslepljeni novcem i plenom, ali ima i onih koji tragaju za istinom iza misterije. Od igrača zavisi zašto igra, šta ga motiviše, i to utiče na čitav gejm plej i kraj igre. Ponovo se pojavljuje Strelok, glavni lik koji ima amneziju, i to stvara ikonični zaplet.

Video-igre
foto: Printskrin / You Tube

Gejmeri mogu da se raduju kompletnom otvaranju Zone za pretragu, novom oružju, opremi, artifaktima i mogućnošću da igraju u nedogled. U pretplati je cena igre od 50 do100 funti, zavisno koliko luksuzno izdanje želite da imate. "Stalker 2: srce Černobilja" trebalo je da se pojavi još pre deset godina, nakon "Senke Černobilja" (2007), "Čistog neba" (2008) i "Zova Pripjata" (2009). Ali, iz finansijskih razloga rad na nastavku se odužio, a sada je firma Sergija Grigoroviča obradovala fanove. Važi staro pravilo serije "Stalker": da li je Zona opasna po vas ili ste vi opasni po Zonu? Sačekajmo decembar da vidimo.

Kurir.rs/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

01:38

KINA DECI OGRANIČILA IGRANJE IGRICA NA 3 SATA: Kakva je situacija kod nas?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track