TOLIKO SU VOLELI INTERNET EKSPLORER DA SU MU DIGLI SPOMENIK: Ova država je do samog kraja bila verna pretraživaču!
Foto: Printscreen/Tviter

otišao u istoriju

TOLIKO SU VOLELI INTERNET EKSPLORER DA SU MU DIGLI SPOMENIK: Ova država je do samog kraja bila verna pretraživaču!

Tech -

Internet Eksplorer je 15. juna otišao u istoriju, a internetom je zavladala tuga, iako je pretraživač godinama služio samo za sprdnju. Svet je odavno prešao na Hrom i slične pretraživače, ali u pojedinim zemljama ostali su verni Internet Eksploreru do samog kraja.

Jedna od zemalja koja definitivno žali zbog gubitka digitalnog prijatelja je Južna Koreja, koja se, začudo, do zadnjeg dana oslanjala na taj pretraživač. Zbog toga je Internet Eksplorer u Južnoj Koreji dobio i pravi spomenik koji je podigao jedan mladić.

"Bio je dobar alat za preuzimanje drugih pretraživača", napisano je na spomeniku.

Iako su mimovi na račun zaostalog pretraživača uobičajeni otkako su se pojavili pretraživači poput Hroma i Fajerfoksa, on je zapravo bio jedan od najčešće korištenih u zemljama kao što su Južna Koreja i Japan. Sve do 2014. Južnokorejci su bili zakonski obavezni da koriste Internet Eksplorer za internetsku kupovinu i bankarstvo, a do juče je ostao drugi najkorišteniji pretraživač u državi.

Inače, veb-pretraživač je prvi put objavljen 1995. godine kao deo paketa dodataka Plus! za Vindouz 95. Navodno je dostigao svoj vrhunac 2003. sa oko 95 odsto udela u upotrebi. Ali sa pojavom novih, konkurentskih pretraživača, njihova korisnička baza je opala u godinama koje su usledile.

Oni koji su koristili računare kod kuće, u školama i kancelarijama tokom devedesetih i ranih dvehiljaditih, imaće lepa sećanja na Internet eksplorer. Za milione širom sveta, pretraživač je služio kao prva kapija za izlazak na svetsku mrežu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:09

Proleće u Kini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track