PUNJAČ VAM JE STALNO PRIKLJUČEN U STRUJU? Kada OVO čujete to vam više NIKADA neće PASTI NA PAMET!
Foto: Profimedia

Štednja

PUNJAČ VAM JE STALNO PRIKLJUČEN U STRUJU? Kada OVO čujete to vam više NIKADA neće PASTI NA PAMET!

Tech -

U prosečnom srpskom domaćinstvu nalazi se barem pet električnih aparata koji uvek troše struju, čak i ako su isključeni.

Zato, ako želite da uštedite na računima za električnu energiju, potrebno je ne samo da ih isključite nego i da izvučete kabl iz utičnice. Na taj način uštedećete 251 vat struje dnevno, odnosno oko 600 dinara godišnje.

Punjač za telefon, digitalni risiver za TV, televizor, kompjuter i laptop, kao i uređaji s ugrađenim tajmerima kućni su aparati koji imaju „tajni život“, pišu američki naučnici.

punjač
foto: Profimedia

Taj „tajni život“ odgovoran je za potrošnju struje koja nekom može da izgleda zanemarljiva, ali je opet - potrošena struja. Punjač za telefon u utičnici bez obzira na to što je telefon napunjen nastaviće da troši 1,2 vata dnevno, isključeni digitalni risiver za TV troši 22 vata struje dnevno, a televizor 24.

kompjuter, mreža
foto: Shutterstock

Ako isključite kompjuter i laptop, a pritom ne izvučete kabl iz utičnice, potrošićete oko 96 vati dnevno, dok isključen uređaj s ugrađenim tajmerima troši 108 vati dnevno. Sve kad se sabere, dnevna ušteda je 250 vati struje.

Kurir.rs

Bonus video:

00:39

Roditelji doživeli nervni slom kad su videli šta je sin uradio sa kućom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track