KAKVE VEZE IMA BLUTUT SA STARIM KRALJEM VIKINGA? Ovo sigurno niste znali, zapanjićete se šta im je ZAJEDNIČKO!
Foto: Shutterstock, Kurir

KAKVE VEZE IMA BLUTUT SA STARIM KRALJEM VIKINGA? Ovo sigurno niste znali, zapanjićete se šta im je ZAJEDNIČKO!

Tech -

Danas nijedan mobilni uređaj ne možete da se nađe a da nema blutut (Bluetooth), a malo ko zna da naziv blutut ima veze sa starim kraljem Vikinga iz 10. veka, kraljem Haraldom Plavozubom, koji je u diplomatiji bio poznat po tome što je mnoge zaraćene strane dovodio da pregovaraju.

Pronalazači blutut tehnologije, u spomen na njega, izabrali su to ime za svoju tehnologiju, koja omogućava različitim uređajima da razgovaraju međusobno.

Blutut
foto: Kurir

Naime, Harold Plavozubi je ujedinio zaraćena plemena Švedske, Norveške i Danske, pa je zato i odlučeno da tehnologija dobije i ime po njemu - tehnologija koja će ljude i razne uređaje ujediniti u jedinstvenu mrežu. Logo Blutut tehnologije sastoji se od kombinacije slova „H“ i „B“ runskog alfabeta (početna slova imena i prezimena danskog kralja). Ideja iz koje je potekao blutut rođena je 1994. godine kada je Ericsson Mobile odlučio da ispita mogućnosti povezivanja mobilnih telefona s njihovim dodacima preko jeftine radio veze sa malom potrošnjom struje. Ideja je bila da se u svaki uređaj ugradi mali radio i na taj način iz upotrebe izbace kablovi.

Danas kada je blutut već postao standard za umrežavanje na malim daljinama, mogućnosti blutut tehnologije su razne i teško ih je nabrojati – od originalne zamisli, povezivanje bežične slušalice sa mobilnim telefonom, preko upravljanja kompjutera uz pomoć mobilnog telefona i razmena podataka između dva mobilna telefona...

00:09

Blutut je dobio naziv po starom kralju vikinga

kurir.rs

Bonus video:

01:37

PSIHOLOG CRNJIN O SVE ČEŠĆEM PROBLEMU SA KOJIMA SE RODITELJI SUSREĆU: Kako svesti upotrebu mobilnih tehnologija na minimum?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track