EVO KAKO IZGLEDA DUBOKI SVEMIR! Najmoćniji teleskop na svetu snimio KOSMOS najdetaljnije ikad: Gladamo unazad 13 milijardi godina
Ilustracija, Foto: Profimedia

sjajno

EVO KAKO IZGLEDA DUBOKI SVEMIR! Najmoćniji teleskop na svetu snimio KOSMOS najdetaljnije ikad: Gladamo unazad 13 milijardi godina

Tech -

Teleskop Džejms Veb, naslednik Habla je "uhvatio" fotografiju dubokog svemira koja se proteže unazad više od 13 milijardi godina. Odnosno, to je najdublji, najdetaljniji infracrveni prikaz univerzuma do sada, koji sadrži svetlost galaksija kojoj je trebalo mnogo milijardi godina da stigne do nas.

Predsednik SAD, Džozef Bajden je predstavio fotografiju na konferenciji za medije i naglasio da je ovo "istorijski trenutak za nauku i tehnologiju, za Ameriku i čitavo čovečanstvo" .

Fotografija prikazuje SMACS 0723, galaktičko jato koje uvećava dublji svemir iza sebe iz Zemljine perspektive, što omogućuje da se vidi nešto od najranije svetlosti svemira. Neke od ovih dalekih galaksija i zvezdanih jata nikad pre nisu viđene.

Samo galaktičko jato zapravo se i ne nalazi tako daleko - "samo" oko 4.6 milijardi svetlosnih godina u daljini, piše BBC. Ali velika masa ovog jata savijala je i povećavala svetlost objekata koji su mnogo, mnogo dalje.

"To je najdublja slika našeg svemira koja je ikad snimljena", rekao je Bil Nelson, administrator iz NASA.

Objasnio je da slika prikazuje svetlost galaksija koja se savija oko drugih galaksija putujući milijardama godina pre nego što stigne do teleskopa.

"Gledamo unazad više od 13 milijardi godina", rekao je dodajući da će nove slike koje svemirska agencija bude objavila dosezati i dalje, oko 13.5 milijardi godina, blizu procenjene početne tačke samog svemira. "Vraćamo se gotovo na početak", rekao je Nelson.

Džejms Veb, teleskop vredan 10 milijardi dolara, može da zaviri u atmosferu egzoplaneta i da posmatra neke od najstarijih galaksija u svemiru korištenjem sistema sočiva, filtera i prizmi za otkrivanje signala u infracrvenom spektru, koji je nevidljiv ljudskom oku. Sistav je do sada "radio besprekorno", kaže Marša Rieke, profesorka astronomije na Univerzitetu Arizona.

Teleskop se razvijao od sredine 1990-ih i konačno je lansiran u svemir u decembr. Opisuje se kao najmoćniji teleskop ikad poslan u svemir, nakon poznatog svemirskog teleskopa Habl. Ima dva glavna cilja. Jedan je da fotografiše prve zvezde koje su zasijale u svemiru pre više od 13.5 milijardi godina, a drugi je ispitivanje dalekih planeta kako bi se videlo ima li na njima uslova za život.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/YouTube

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:55

Francuski glumac progovorio na srpskom jeziku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track