Važne podatke ne čuvajte u kompjuteru!

Sajber kriminal

Važne podatke ne čuvajte u kompjuteru!

Tech -
Osetljivi podaci lako mogu da dođu u ruke pirata ako je računar loše zaštićen od upada

VAŠINGTON - Veliki broj Internet korisnika i dalje je neodgovoran u pogledu zaštitu ličnih podataka, preneli su francuski elektronski mediji.

Ukupno 31 odsto veb korisnika čuva bankovne podatke u svojim personalnim kompjuterima (PC), a važne lične dokumente njih 54 odsto, privatne fotografije i video snimke 51 odsto, poslovnu dokumentaciju 41 odsto i poslovne "mejlove" 33 odsto, rezultati su istraživanja američke kompanija "Haris interaktiv" (Harris Interactive) za proizvođača antivirusnih softvera "Kasperski".

"Osetljivi" podaci lako mogu da dođu u ruke pirata i "sajber" (informatičkih) kriminalaca ako je računar loše zaštićen od upada.

Istraživanje je pokazalo i da otprilike šest anketiranih korisnika međuj 10 (59 odsto) nema potpunu predstavu o skladištenju i čuvanju privatnih podataka, tako da se za njih ono sastoji samo u skladištenju "mejlova" u njihovom računaru.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od februara do marta 2012. na ukupno 9.000 korisnika u Sjedinjenim Državama, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Francuskoj, Italiji i Španiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track