GUGL MORA DA ISPLATI SKORO 400.000.000 DOLARA KORISNICIMA: Završena velika istraga i kompanija nije dobro prošla zbog ovoga!
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

horor

GUGL MORA DA ISPLATI SKORO 400.000.000 DOLARA KORISNICIMA: Završena velika istraga i kompanija nije dobro prošla zbog ovoga!

Tech -

Gugl je pristao da podeliti 391.5 miliona dolara korisnicima Androida i Ajfona nakon što je velika istraga pokazala podatke o velikom kršenju privatnosti.

Gugl je pristao na nagodbu s 40 država u SAD-u, a ova nagodba se smatra najvećom nagodbom o privatnosti koja se ikada dogodila u više država u istoriji zemlje.

Gugl, 1.11.2018.
foto: AP / Alastair Grant

Istraga je proveravala navode da je Gugl nastavio da prati podatke o lokaciji nekih korisnika uprkos tome što su korisnici isključili tu mogućnost, a navodno je bilo pogođeno više od dve milijarde korisnika Androida i stotine miliona korisnika Ajfona širom sveta koji koriste Gugl.

Tvrdnje o povredi privatnosti prvi put su se pojavile u članku Associated Pressa 2018. Gugl se suočio s oštrom reakcijom jer je zanemario i rizikovao privatnost korisnika, no i zato što je prikupljanjem takvih osetljivih podataka navodno zaradio mnogo novca.

aplikacije, Fejsbuk, Gugl, Instagram, Tviter
foto: EPA

Osim što je pristao na isplatu nagodbe u iznosu od 391.5 miliona dolara s 40 država u SAD-u, Gugl je obećao da će biti transparentniji sa svojim korisnicima kada je u pitanju praćenje podataka o lokaciji.

(Kurir.s)

Bonus video:

04:06

PSIHOLOG OTKRIVA KAKO PREPOZNATI SIMPTOME ZLOSTAVLJANJA Internet nasilje postaje epidemija! Posledice ćemo tek videti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track