KORISNI SAVETI: Kako izbeći pravne poteškoće prilikom prodaje automobila?
Foto: Shutterstock

potencijalni rizici za prodavca i kupca

KORISNI SAVETI: Kako izbeći pravne poteškoće prilikom prodaje automobila?

Zabava -

Mnogi nisu svesni mogućih problema nakon prodaje vozila. Međutim, prodaja automobila nije samo potpisivanje ugovora. Postoje obaveze koje treba ispuniti kako bi se obezbedila sigurna trgovina za obe strane.

U nastavku, istražujemo koji su to potencijalni rizici za prodavca i kupca tokom ovog pravnog procesa.

Kupoprodaja vozila i odgovornost za prekršaje

Često se dešava da ljudi prodaju svoje vozilo uz obavezno obećanje kupca da će izvršiti prenos vlasništva i registraciju na svoje ime.

U međuvremenu, sve kazne za prekršaje koje se evidentiraju elektronski, poput nepropisnog parkiranja ili neplaćenih parking karata, ili pak prekoračenje brzine koje snimaju kamere za brzinu, biće upućene vlasniku vozila na osnovu podataka o registraciji.

Šta se tačno dešava u takvim slučajevima? Iako je kupoprodajni ugovor pravno overen kod notara, sam prenos vlasništva, kako objašnjava advokat Novi Sad, dešava se tek nakon što vozilo bude službeno preregistrovano u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) na ime kupca.

Rizici i odgovornost prilikom prodaje vozila

Potencijalni rizici za prodavce vozila obuhvataju saobraćajne prekršaje, sankcije zbog nepropisnog parkiranja, kao i moguće neizmirenje troškova ili isteka parkiranja u određenim zonama. Ovi rizici prenose se na osobu čije je ime u tom trenutku upisano kao vlasnik vozila.

Važnost prenosa vlasništva pri prodaji automobila

Kada se automobil prodaje, prodavac prenosi odgovornost na kupca tek nakon što vozilo bude preregistrovano na njegovo ime u MUP-u. Sve do tada, pretpostavlja se da je prodavac i dalje vlasnik vozila, te snosi odgovornost za eventualne saobraćajne prekršaje.

Drugim rečima, iako prodavac i kupac potpišu ugovor o kupoprodaji, izmire sve finansijske obaveze i predaju automobil, nedostatak preregistracije može izazvati teškoće prodavcu u dokazivanju da nije odgovoran za prekršaje, posebno ako kupac koristi vozilo na osnovu ovlašćenja.

U takvim situacijama, angažovanje advokata specijalizovanog za prekršajno pravo može biti od velike koristi. Oni pružaju stručne savete i pravnu podršku kako bi se efikasno zaštitila prava i interesi prodavca.

Dokazivanje nevinosti prodavca vozila

Bivši vlasnik automobila može osporiti svoju krivicu za saobraćajne prekršaje tako što će pružiti overeni ugovor o prodaji vozila kao deo svoje odbrane. Međutim, ovaj ugovor često nije dovoljan za dokazivanje nevinosti prodavca.

Za razliku od nekretnina, gde se vlasništvo uspostavlja putem upisa u katastar, vlasništvo nad automobilom se smatra prenetim tek nakon što se vozilo preregistruje ili upiše na novo ime u registar. Tek tada će biti lakše dokazati nevinost prodavca u vezi sa saobraćajnim prekršajima.

Sve do tog trenutka, sudija će doneti odluku na osnovu dostupnih dokaza, uključujući svedočenje kupca automobila o preuzimanju odgovornosti ili učešću u prekršajima.

Šta treba da znate kao kupac

Kupovina vozila sa sobom nosi i određene rizike za kupce. Iako ste možda izmirili punu kupoprodajnu cenu i posedujete ugovor overen kod notara, postoje neki potencijalni problemi s kojima se možete susresti:

Oduzimanje: Postoji rizik da vozilo bude konfiskovano ukoliko prethodni vlasnik ima neizmirene dugove, a javni izvršitelj odluči da sprovede izvršenje nad vozilom. Ovu situaciju često prate ograničenja u vezi sa registracijom i prodajom vozila, koja se mogu ukloniti tek nakon izmirenja dugova.

Zalog: Prodavac ima mogućnost stavljanja zaloga na vozilo pre finalne prodaje. Proveru statusa zaloga možete obaviti putem upita u Registar založnog prava koji vodi Agencija za privredne registre u Beogradu. Prisustvo zaloga na vozilu može izazvati neugodnosti, čak i ako ste kompletno platili iznos i obavili preregistraciju vozila na svoje ime.

Sudske tužbe: Ako prodavac odbije odgovarati za štetu nastalu zbog problema s vozilom, jedina preostala opcija može biti pokretanje pravnog postupka. U slučaju pozitivne presude suda, možete pokušati da ostvarite naknadu kroz izvršni postupak, ali ovaj proces može da potraje dugi niz godina.

Sigurna kupoprodaja automobila: Koraci za zaštitu

Kupovina automobila zahteva pažljivo istraživanje kako biste izbegli potencijalne komplikacije. Slično drugim pravnim transakcijama, promena vlasništva može doneti određene rizike i pravne probleme.

Kako biste se zaštitili, ne prenosite ovlašćenje za upotrebu automobila pre nego što se zvanično registruje na novog vlasnika. Preporučuje se da prenost vlasništva izvršite pre nego što novi vlasnik preuzme kontrolu nad vozilom.

Ukoliko je prodaja već izvršena, bezbedan korak za prodavca je prijava promene vlasništva i odjava registarskih tablica u MUP-u. Ovo će obavezati kupca da registruje automobil na svoje ime, čime se eliminisu potencijalni problemi oko vlasništva.

(promo)

Bonus video:

00:55

OVAJ FILM JE SNEŽANI BABIĆ DONEO MNOGO USPEHA! Sneki o kultnoj ulozi: Bila sam srećna i ushićena jer sam pored takvih glumaca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja