PRESTANITE DA KORISTITE OVU APLIKACIJU! Stručnjaci progovorili: PRODAVALI SU PODATKE KORISNIKA ove društvene mreže!
Foto: Profimedia

APLIKACIJA KOJA UGROŽAVA PRIVATNOST

PRESTANITE DA KORISTITE OVU APLIKACIJU! Stručnjaci progovorili: PRODAVALI SU PODATKE KORISNIKA ove društvene mreže!

Tech -

Stiže Nova godina, doba godine na koje većina gleda kao na priliku za novi početak, zašto to ne uradite i na vaše navike koje se tiču tehnologije?

Ako smatrate da provodite previše vremena na društvenim mrežama i želite da smanjite njihovo korišćenje, onda vam izazov u narednoj godini može biti odabir koje aplikacije zadržati, a koje izbrisati. Princip po kom biste trebali da birate aplikacije neka bude na temelju sigurnosti podataka i privatnosti, to je jedan od načina da budete sigurni da ste odabrali mudro.

Aplikacije
foto: Profimedia

Tehnološki stručnjaci se slažu da je Fejsbuk jedina aplikacija koju bismo svi trebali da prestanemo da koristimo u 2023.godini, jer smatraju da je ova društvena mreža jedna od najgorih aplikacija, kada su u pitanju privatnost i sigurnost, koju možete da preuzmete i kontinuirano koristite, piše Yahoo.

"Fejsbuk je najpopularnija platforma na društvenim mrežama koja postoji više od decenije. Takođe je jedna od najkorišćenijih aplikacija na pametnim telefonima i tabletima. Sve više ljudi koristi društvene mreže poput Fejsbuka, a kompanija postaje sve moćnija i potencijalno štetna za privatnost korisnika", rekao je Kurt Uhlir, direktor marketinga i globalno priznati trgovac.

"Razlog je sledeći: Fejsbuk prikuplja mnogo podataka o tome kako koristite njegovu aplikaciju, od toga koje stranice najčešće posećujete do toga koje objave privlače najviše pažnje vaših prijatelja. Ti se podaci mogu koristiti za posluživanje ciljanih oglasa trećih strana, što znači da će se, čak i ako ne želite videti te oglase, svejedno prikazivati ​​u vašem fidu", dodaje.

Fejsbuk
foto: Profimedia

Budući da Fejsbuk prati sve o svojim korisnicima, počevši od toga šta oni posećuju na internetu i šta tamo rade, može da proda te informacije kompanijama koje takođe žele pristup njima.

"Ovo postavlja pitanje o tome pazi li Fejsbuk na vaše interese kada je u pitanju zaštita vaših ličnih podataka", rekao je Uhlir.

O brojnim skandalima ove kompanije, oko kršenja privatnosti koje su se desile, podseća tehnički stručnjak Garet Jamasaki, pre svega zato što ih je bilo nekoliko u samo 18 godina postojanja ove kompanije, gde su prodavali podatke miliona korisnika ove društvene mreže trećim licima bez njihove saglasnosti.

"Iako je Fejsbuk i dalje jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svetu, sigurnosne rupe se redovno pronalaze na ovoj platformi, čak i danas. Čak i ako ste dovoljno oprezni da ne delite bilo kakve finansijske ili druge osetljive informacije kako moguća povreda podataka ne bi 'uticala na vas', činjenica da pogrešna osoba dobija pristup vašim privatnim razgovorima i objavama može završiti sa štetnim posledicama", istakao je on.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:46

FEJSBUK SE SUPROSTAVLJA ZAKONU! Da li će morati da plaća za vesti? Stručnjaci u dilemi: Mediji ne mogu bez društvenih mreža!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track