NETFLIKS OD MARTA UKIDA DELJENJE LOZINKI, ZATO SPREMITE PARE: Ko pokuša da ga prevari, biće BLOKIRAN, a mora i ovo da se uradi
Foto: Printscreen/Youtube/Netflix

bilo je lepo dok je trajalo

NETFLIKS OD MARTA UKIDA DELJENJE LOZINKI, ZATO SPREMITE PARE: Ko pokuša da ga prevari, biće BLOKIRAN, a mora i ovo da se uradi

Tech -

U prvom kvartalu ove godine odzvoniće deljenju lozinki za Netfliks. Oni koji su koristili lozinke prijatelja, ljubavnih partnera, braće, sestara i svih onih s kojima ne žive, moraće da kupe svoju pretplatu.

Nakon što su se lozinke za Netfliks godinama delile, to više neće moći da se događa.

Netflix
foto: Shutterstock

Korisnici najpopularnije platforme za gledanje serija i filmova na svetu, koja trenutno broji 223 miliona pretplatnika, više neće biti u mogućnosti da dele šifru sa prijateljima i članovima porodice koji nisu na istoj IP adresi (jedinstvoj internet korisničkoj adresi). Ukratko, ako delite sa prijateljem šifru spremite se da napravite svoj nalog i da platite.

Prema zvaničnoj statisti Netfliksa preko 100 miliona korisnika širom sveta svoj nalog deli sa barem još jednom osobom koja ne živi na istoj lokaciji.

Analitičar Džon Blekedž za "Variety" rekao je da je u pitanju očekivani poslovni korak za striming servis koji će potencijalno uvećati kapital i vrednost firme.

Kako piše "IndieWire" nova Netfliksova praksa, tj. "nema više deljenja šifre" počeće sa primenom od marta meseca.

Ko sve može da koristi Netfliksov nalog?

Nalog će i dalje moći da se deli u okviru jednog domaćinstva, ali Netflix će na svakih mesec dana tražiti od korisnika da se prijavi na WiFi sa svoje primarne lokacije i otvori aplikaciju na uređaju (telefon, kompjuter ili striming box) i pogleda nešto od njihovog sadržaja. Ovo je novi način potvrde da se nalog ne zloupotrebljava.

Da li je moguće deliti nalog sa nekim sa kime ne živite?

Odgovor je kratko i jasno - ne! Ako neko pokuša sa druge lokacije, koja nije vaša, da se uloguje dobiće obaveštenje da se prijavi na svoj nalog i biće mu blokirana mogućnost da se "uloguje" i samim tim biće mu blokirana mogućnost korišćenja tuđeg naloga.

Korišćenje Netfliksa tokom putovanja

Ako putujete i želite da na drugoj lokaciji gledate svoju omiljenu seriju ili film, moraćete da uputite zahtev za kod koji možete da koristite van lokacije na kojoj živite. Zanimljivo je da trajanje koda je sedam dana, tako da ćete imati mogućnost da samo nedelju dana koristite Netfliks van vašeg domaćinstva.

Kako Netfliks zna gde je moja primarna lokacija?

Netfliks, kao i svaki drugi striming servis, oslanja se na IP adresu korisnika (jedinstvena internet adresa koja se dobija automatski sa uvođenjem interneta u dom i korišćenjem usluga internet provajdera).

Posle radikalne odluke Netfliksa da potpuno promeni način pretplate i kako korisnici mogu i smeju da koriste naloge na Tviteru brojni pretplatnici nazvali su potez kompanije "surovim".

"Ovo je put u propast", "Baš njih briga za ljude koji nemaju novac i dele nalog, za studente, samo ih interesuje novac", "Nadam se da će bankrotirati posle ovoga".

Neki su se našalili kako će morati da trče jednom mesečno u roditeljsku sobu jednom mesečno da potvrde da i dalje koriste Netflix kako im nalog ne bi bio blokiran.

Kako je objasnio Džon Blekedž za "Variety" ovo je logičan potez za uvećanje kapitala, ali istovremeno promena sa korišćenjem naloga se događa u trenutku kada je servis odlučio da ugasi veliki broj visokobudžetnih serija.

(Kurir.rs/Blic Žena)

Bonus video:

03:12

POZNATA GLUMICA ŠOKIRALA U SCENIRANJU: Mnogim producentima ne bih dala da prodaju na pijaci, estradu bih odvojila od umetnosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track