KAKO POVEZATI MOBILNI TELEFON I TELEVIZOR? Postoji nekoliko načina na koji to može da se izvede, na vama je da izaberete! VIDEO
Foto: Privatna arhiva/AM

konačno spas!

KAKO POVEZATI MOBILNI TELEFON I TELEVIZOR? Postoji nekoliko načina na koji to može da se izvede, na vama je da izaberete! VIDEO

Tech -

Ovo su načini da povežete mobilni telefon i televizor. Povezivanje oba uređaja nije komplikovano. Postoji više načina kako da to uradite, a zavisi od vaše tehničke opremljenosti i onoga šta želite.

telefon, televzor, povezivanje, povezivanje telefona i televizora
foto: Privatna arhiva/AM

Kako povezati telefon i TV preko USB i kabla?

Povezivanje putem USB kabla radi se u samo par koraka. Veoma jednostavno, samo je bitno proveriti da oba uređaja rade. Na daljinskom upravljaču pritisnite dugme Source. Kod nekih proizvođača isto to dugme može biti obeleženo kao Input ili AV. Potom odaberite opciju Phone ili SD-card, posle par sekundi pojaviće vam se prozor i imate mogućnost pristupa svim datotekama na svom telefonu.

Može se dogoditi da OS sistem neće da podrži različite fajlove. To zavisi sve od modela televizora. Mnogi smatraju da povezivanje telefona i TV putem usb kabla ima razne prednosti.

TV, televizija, polica za TV
foto: Profimedia / Yevhen Rychko / Panthermedia /

Ušteda baterije

Nema potrebe za internetom

S druge strane, ističu se i nedostaci

Nemogućnost igranja igrica i ostalih aplikacija

Nedostatak određenih datoteka

Wi-Fi Direct

Ovo je najjednostavniji način kako bežično spojiti pametni telefon i pametni televizor. Reč je o obliku direktne komunikacije između uređaja koji su spojeni na Wi-Fi.

Izuzetno velik broj uređaja podržava Wi-Fi Direct - pametni telefoni, tableti, laptopovi, Smart TV-i, digitalni fotoaparati itd. I Appleovi uređaji takođe podržavaju ovu opciju, ali kod njih se ona zove AirDrop i AirPlay.

Wi-Fi Direct je bolja opcija od spajanja uređaja Bluetoothom jer Wi-Fi Direct ima znatno veći domet i brzine prenosa.

Kako uključiti Wi-Fi Direct? To zavisi od korisničkog interfejsa uređaja koji koristite, ali u principu je vrlo jednostavno. U Postavkama pronađite opcije Wi-Fija se nalazi Wi-Fi Direct. Kada otvorite Wi-Fi Direct na svom mobilnom telefonu, pronaćićete spisak uređaja koji ga imaju uključenog pa ih zatim možete spojiti. Wi-Fi Direct mora biti uključen na oba uređaja koje želite da spojite.

Kako bežično povezati telefon i TV?

Ovaj način povezivanja naziva se mirroring. Kod nekih mobilnih telefona, ova opcija na telefonu zove se i Smart View. Ova opcija važi ukoliko imate Smart TV, a postoji i uređaj koji vam to može omogućiti, zove se Chromecast.

Kako povezati telefon i TV putem HDMI kabla?

HDMI kabl još jedna je opcija kako da povežete telefon i TV. Pored kabla, biće vam potreban i adapter. Vrsta adaptera zavisi da li vaš telefon koristi micro USB ili USB-C.

Nakon što nabavite potrebne adapter i HDMI kabl, napravi sedeće:

  • Spojite UBS-C ili micro USB sa svojim mobilnim telefonom
  • Jedan kraj HDMI kabla spojite na televizor, a drugi na adapter
  • Pronađete HDMI source televizoru
  • Uživate u sadržaju koji ste prebacili sa mobilnog telefona na TV

U prvoj varijanti, telefon treba da podržava MHL standard, dok u drugoj podržava HDMI Alt mode. Povezivanje je lako, neku od ove dve opcije spojite sa telefonom. Jedan kraj HDMI kabla ide u televizor, a drugi u adapter.

Zatim nađete opciju HDMI na svom televizoru i to je to. Možete uživati u sadržaju koju vas zanima.

Ako kojim slučajem nemate Smart TV, nije problem. Tu je uređaj Chromecast koji možete instalirati brzo i lako, a on služi da vaš televizor pretvori u Smart.

(Kurir.rs/mojapraktika.com)

Bonus video:

04:17

OVAKO VAS VARAJU U INTERNET PRODAJI Naručite masku za telefon, a platite nekome iz Katara mobilni od 900 evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja