MILIJARDERI UŠLI U RAT DO ISTREBLJENJA: Zakerberg lansira aplikaciju SLIČNU TVITERU! Evo kad će biti dostupna i kako će izgledati
Foto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

NEMA STAJANJA

MILIJARDERI UŠLI U RAT DO ISTREBLJENJA: Zakerberg lansira aplikaciju SLIČNU TVITERU! Evo kad će biti dostupna i kako će izgledati

Tech -

Meta će u četvrtak lansirati svoju novu aplikaciju kao konkurenciju Tviteru. Aplikacija koja se zove Threads dostupna je za predlog na Apple App Store-u i biće povezana s Instagramom, piše BBC.

Slike ekrana prikazuju naslovnu stranicu aplikacije koja izgleda slično kao Tviter. Meta, koja je vlasnik Fejsbuka i Instagrama, opisuje Threads kao "aplikaciju za razgovor temeljenu na tekstu".

Rivalstvo milijardera

Ovaj potez poslednji je u rivalstvu između šefa Mete, Marka Zakerberga, i vlasnika Tvitera, Ilona Maska. Podsetimo, prošlog meseca pristali su na borbu u kavezu, iako je zasad nejasno koliko su bili ozbiljni oko toga.

Mask je na vest reagovao napisavši na Tviteru: "Hvala bogu da Threads dobro vode." Reč "thread" inače označava niz odgovora na jedan komentar ili objavu.

Maskov potez naljutio tviteraše

Tviter je objavio da će popularna korisnička nadzorna stranica TweetDeck izaći iz paywall-a za 30 dana. Ovaj potez najnoviji je Maskov pokušaj da navede korisnike da se prijave na Tviterovu uslugu pretplate Tviter Blu.

Podsetimo, Mask je u subotu privremeno ograničio broj tvitova koje korisnici mogu da vide. Svoju odluku je obrazložio porukom korisnicima da ostave telefone, okanu se Tvitera i malo više vremena provedu s prijateljima i porodicom, što je izazvalo haos na platformi.

Threads neće imati ograničenja

Po svemu sudeći, Meta Threads biće besplatna usluga i, suprotno trenutnom stanju na Tviteru, neće biti ograničenja u tome koliko objava korisnik može da vidi.

Ilon Mask, Mark Zakerberg
foto: Profimedia, Printscreen

Budući da je reč o aplikaciji kompanije Meta, Threads će takođe sačuvati podatke na vašem telefonu, uključujući one o lokaciji i kupovini, kao i istoriju pregledavanja.

Aplikacije slične Tviteru

Podsetimo, poslednjih godina se pojavilo nekoliko aplikacija sličnih Tviteru, poput Truth Sociala Donalda Trampa i Mastodona.

Iz Bluesky-a, još jedne aplikacije slične Tviteru, tvrde da su zabeležili rekordan promet nakon Maskovog poteza.

Ilon Mask, Tviter
foto: Idriss Bigou-Gilles / AFP / Profimedia

Stiže najveća pretnja Tviteru

Međutim, Threads bi mogao biti najveća pretnja s kojom se Tviter dosad suočio, a Marku Zakerbergu nije strana istorija pozajmljivanja ideja drugih kompanija. Meta's Reels mnogi smatraju kopijom TikToka, dok Stories izgledaju slično Snapchatu.

U celoj priči važna je činjenica da Meta ima resurse za takmičenje s Tviterom. Threads će biti deo Instagram platforme, pa će tako biti povezan i sa stotinama miliona naloga. Zakerberg ne počinje od nule, kao što su drugi potencijalni konkurenti morali da učine.

Iako se Mask hvalio svojom predanošću slobodi govora, udaljio je neke korisnike Tvitera, a Zakerberg bi mogao da odvuče dovoljno razočaranih korisnika kako bi stvorio pravu alternativu.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video:

01:04

Ilon Mask nakratko nije bio najbogatiji na svetu! STRUČNJAK ŠOKIRAO TVRDNJAMA: Oni nemaju moral, TI LJUDI SVE MERE NOVCEM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track