AJFON 1 PRODAT ZA BASNOSLOVNU SUMU: Ovo je sveti gral kolekcionara, evo zbog čega je kupac platio čak 190.000 DOLARA!
Foto: Printscreen

NE PITAJU ŠTA KOŠTA

AJFON 1 PRODAT ZA BASNOSLOVNU SUMU: Ovo je sveti gral kolekcionara, evo zbog čega je kupac platio čak 190.000 DOLARA!

Tech -

Prvi "Epl" (Apple) telefon, tačnije ajfon sa 4 GB interne memorije, smatra se "Svetim gralom" među kolekcionarima. Jedini uslov za dobru zaradu jeste da je neotvoren.

Kada je Stiv Džobs 2007. godine na MacWorld Expo-u predstavio prvi iPhone, promenio je ne samo industriju telefona, već i ceo svet, pa ne čudi da ljudi danas ne žale novac kako bi se domogli originalnog uređaja u stanju u kakvom se našao na policama pre 16 godina. Zapravo, upravo smo videli najbolji primer ove želje da se poseduje parče istorije, jer je originalni iPhone u neotvorenom vakuum pakovanju prodat za rekordnih 190.372 dolara na aukciji.

Već smo imali priliku da vidimo neotpakovane Apple telefone koji se prodaju po neverovatnim cenama, pa nikoga nije začudilo kada je na LCG Auctions sajtu osvanuo listing za jedan takav iPhone sa 4 GB interne memoriju po početnoj ceni od 10.000 dolara. Međutim, niko nije ni slutio da rekord biti ubedljivo oboren.

ajfon, ajfon 4G
foto: Printscreen

Nakon prvih nedelju dana, kupci su bili voljni da ponude 14.641 dolar. Nakon dve nedelje, ta cifra se popela na 41.776 dolara, a upravo je to ponuđena svota sa kojom se ušlo u poslednji dan aukcije. Neočekivano, tog poslednjeg dana se nadmetanje pretvorilo u pravu dramu. Cena je do poslednjeg sata skočila na neverovatnih 67.280 dolara, čime je oboren prethodni rekord, a u narednih 10 ponuda je postignuta finalna cena od vrtoglavih 190.372 dolara, odnosno oko 170.000 evra.

Interesantno je da je rekord utrostručen na modelu sa 4 GB interne memoriju, pogotovo ako uzmemo u obzir da je pre dva dana neotpakovan model sa 8 GB prodat za "samo" 39.339 dolara. Srećom, LCG Auctions je pojasnio ovaj fenomen:

"Originalni model sa 4 GB se smatra 'Svetim gralom' među iPhone kolekcionarima. Njegova ekstremna retkost je direktno povezana sa ograničenom proizvodnjom. Debitujući 29. juna 2007. zajedno sa modelom sa 8 GB, model sa 4 GB je bio ometen slabom prodajom. Kupci su radije izdvajali dodatnih 100 dolara u zamenu za duplo više skladišnog prostora. Spora prodaja rezultovala je odlukom kompanije Apple da 5. septembra 2007. godine ukine model sa 4 GB, nešto više od dva meseca nakon što je lansiran".

Poređenja radi, kada se ovaj model našao u prodaji krajem juna 2007. godine, za njega je u SAD bilo potrebno izdvojiti tada paprenih 500 dolara, odnosno 732 dolara kada uračunamo inflaciju, ali i potpisati dvogodišnji ugovor sa Cingular operatorom. Nakon ove aukcije ta cifra zvuči kao loša investicija, zar ne?

(Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track