EVO ČEMU SLUŽE "F" TASTERI NA VAŠOJ TASTATURI: Ovo verovatno niste znali, a evo koja je zapravo njihova FUNKCIJA (FOTO)
Foto: Profimedia

EVO ČEMU SLUŽE

EVO ČEMU SLUŽE "F" TASTERI NA VAŠOJ TASTATURI: Ovo verovatno niste znali, a evo koja je zapravo njihova FUNKCIJA (FOTO)

Tech -

Verovatno ste primetili da na tastaturama, obično na vrhu, imate niz tastera koje počinju s "F". Neki od vas sigurno su koristili i neke od njih – dobro je poznato, na primer, da F5 služi za osvežavanje stranice u internet pregledačima. Ali verovatno ne znate čemu služi svih 12 F-tastera.

F je inače skraćeno od function ili funkcija. Potrebno je imati na umu da su neke od funkcija različite za različite računare, a mogu i da se menjaju. Ovo je spisak nekih od funkcija za svaki od tih tastera, od F1 do F12:

F1 otvara meni za pomoć, a takođe skriva i prikazuje ribbon-meni u Excelu i Wordu kada se pritisne s tasterom Ctrl.

igrica, kejboard, kompjuter, računar, tastatura
foto: Pexels

F2 s tasterima Alt i Ctrl otvara dokumente u Microsoft Office-u i omogućava uređivanje datoteke ili mape u Windows Exploreru.

F3 služi za pretraživanje u Windows Exploreru, kao i Firefoxu i Chromeu, a s tasterom Shift omogućava promenu velikih u mala slova i obrnuto u Wordu.

F4 s tasterom Alt zatvara prozor, a u Exploreru postavlja kursor u adresno polje.

F5 pokreće slideshow u PowerPointu, osvežava stranice u pregledačima i otvara "Find and replace" u Microsoft Office-u.

F6 omogućava prelazak na sledeću stranicu u podeljenom ekranu u Microsoft Wordu, a s tasterom Ctrl omogućava prebacivanje između dokumenata Worda.

F7 s tasterom Alt proverava pravopis u Wordu, a s tasterom Shift otvara Thesaurus u Wordu.

Tastatura
foto: Shutterstock

F8 u Excelu omogućava takozvani Extend mod za tastere sa strelicama i omogućava bezbedni mod u Windowsu.

F9 s tasterom Ctrl ubacuje prazna polja u Wordu i osvežava polja u Wordu.

F10 otvara polje za biranje, s tasterom Ctrl maksimizuje prozor u Wordu, a s tasterom Shift radi istu stvar kao desni klik.

F11 izlazi iz i ulazi u full screen mod u pregledačima, a s tasterom Shift dodaje list (sheet) u Excelu.

Na kraju, F12 otvara Save kao u Wordu, s tasterom Shift čuva dokument u Wordu, a s tasterom Ctrl otvara dokument u Wordu.

Tastatura, Žena, Nokti
foto: Profimedia

Još jedna zanimljiva stvar je da tasteri "F" i "J" na tastaturi imaju male izbočine. To je zato što su prve pisaće mašine imale raspored na tastaturi koji je bio organizovan po abecedi. Kreatori su bili uvereni da je ovo lakši način za kucanje jer oni koji kucaju znaju redosled slova. Ispostavilo se da su ovakve pisaće mašine bile neefikasne i da oni koji su kucali nisu bili produktivni.

Kristofer Latam Šols, čovek koji je prvi napravio pisaću mašinu, odlučio je kreira novi raspored slova, onaj koji i danas imamo, takozvane "QWERTY" tastature. Raspored je takav da prsti leve ruke leže na ASDF, a desne na JKL. I ovo se zove početni red.

Slova "F" i "J" su zapravo početna slova na savremenim tastaturama. Ovaj raspored je omogućio ljudima da kucaju naslepo bez gledanja u tastaturu, pa je tako je naizgled nelogičan raspored doprineo redu i efikasnosti.

(Kurir.rs/Srbija Danas)

Bonus video:

10:18

KOMPJUTER ODLUČUJE O NAŠIM GRAĐANIMA! Preko 20 000 socijalno ugroženih bez novčane pomoći, jer privatni ALGORITAM vrši selekciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track