HITNO AŽURIRAJTE SVE: Chrome, Firefox, Brave i Edge rešili su VELIKU RANJIVOST, a evo kako da obezbedite softverske aplikacije
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

obavezno uradite ovo

HITNO AŽURIRAJTE SVE: Chrome, Firefox, Brave i Edge rešili su VELIKU RANJIVOST, a evo kako da obezbedite softverske aplikacije

Tech -

U najnovijem razvoju događaja u svetu sajber bezbednosti, giganti tehnološke industrije Google, Mozilla, Microsoft i Brave izdali su hitna ažuriranja za svoje pretraživače.

Ova ažuriranja ciljaju na rešavanje kritične bezbednosne ranjivosti koja omogućava napadačima neovlašćeni pristup ili izvođenje malicioznog koda na računarima korisnika. Prema izvorima sa portala Stack Diary, Nacionalni institut za standarde i tehnologiju SAD (NIST) klasifikovao je ovu ranjivost kao ozbiljnu, a potvrđeno je da je već aktivno iskorišćena.

Gugl
foto: Profimedia

Verzije softvera sa ispravkama su:

Google: Chrome verzija 116.0.5846.187 (Mac / Linux); Chrome verzija 116.0.5845.187/.188 (Windows)

Mozilla: Firefox 117.0.1; Firefox ESR 102.15.1; Firefox ESR 115.2.1; Thunderbird 102.15.1; Thunderbird 115.2.2

Facebook, Mobilni, Twitter, Aplikacije, Apple, IPhone, Tablet, IOS, IPod, Photoshop

Microsoft: Edge verzija 116.0.1938.81

Brave: Brave Browser verzija 1.57.64

Ova bezbednosna pretnja nije izolovana samo na internet pretraživače. Ranjivost je povezana sa kodom korišćenim za prikazivanje WebP slika, formatom koji je široko rasprostranjen na mreži. Aplikacije sa enkripcijom poput Signal-a i Honeyview-a, kao i druge aplikacije kao što su Affinity, Gimp, LibreOffice, Telegram i mnoge Android aplikacije su takođe pogođene, prema izvorima sa Stack Diary.

Uz to, Apple je ove nedelje izdao ažuriranje koje izgleda rešava sličan problem, iako sa drugačijim referentnim brojem na NIST sajtu.

U svetlu ovih događaja, korisnicima se preporučuje da hitno ažuriraju svoje softverske aplikacije kako bi zaštitili svoje sisteme i lične podatke od potencijalnih napada.

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

00:09

ŠOK! DA LI OVA ŽIVOTINJA ZAISTA POSTOJI?! Devojka šetala prirodom i ugledala ČUDNO BIĆE! Ni Gugl ga NE PREPOZNAJE! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track