FEJSBUK KONAČNO DOZVOLIO VIŠE DODATNIH PROFILA! Sada korisnici mogu da ih naprave legalno bez straha da će nešto poći po zlu
Foto: Profimedia / DANIEL REINHARDT / AFP

ko hoće da troluje...

FEJSBUK KONAČNO DOZVOLIO VIŠE DODATNIH PROFILA! Sada korisnici mogu da ih naprave legalno bez straha da će nešto poći po zlu

Tech -

Fejsbuk je omogućio korisnicima da otvaraju dodatne profile, kojima mogu da odvoje svoje poslovne i privatne kontakte, ili da vode dvostruki digitalni život. Naravno, sve uz poštovanje postojećih pravila.

Praksa otvaranja više različitih profila za razne namene, od trolovanja pa do želje za zaštitom privatnosti, stara je koliko i same društvene mreže. Korisnici su oduvek posezali za time, neki kako bi se zabavili, drugi kako bi odvojili svoju onlajn personu od one stvarne, neki kako bi se lažno predstavljali.

Facebook, Fejsbuk
foto: Profimedia

Sve to, prema pravilima korišćenja društvenih mreža, nije bilo potpuno "legalno", a mreže su takve dodatne profile tretirale kao odvojene korisnike. Ali, najveća među njima, Fejsbuk sada uvodi mogućnost sasvim legitimnog otvaranja dodatnog ličnog profila, povezanog s onim osnovnim.

Cilj im je da omoguće korisnicima " da organizuju svoje iskustvo" na društvenoj mreži. Na primer, ako želite da imate jedan profil za lične, a drugi za poslovne potrebe, to ćete sada moći i da učinite, a da pri tome ne morate da se sa jednog profila odjavite, pa prijavite na drugi.

Promena aktivnog profila će biti jednostavna, obavljaće se samo kliktanjem na profilnu fotografiju u podešavanjima, i u trenutku ćete Fejsbuk pristupati s drugog profila.

Svaki od profila omogućiće vam da imate drugi krug prijatelja, učestvujete u različitim grupama i "lajkujete" različite stranice, interese i slično. Ovaj potez u Meti pravdaju uspešnim lansiranjem iste funkcije na Instagramu i prošlogodišnjeg testiranja na samom Fejsbuku.

Kad je reč o dodatnim funkcijama, novi (sekundarni) profili za početak će imati odvojen inbox za poruke iz Messengera, ali neće imati pristup sistemima kao što su Facebook Dating ili Marketplace. Podešavanja privatnosti moći će da se uređuju za svaki profil zasebno, a prijatelji jednog profila neće videti da isti korisnik ima i druge profile.

Fejsbuk
foto: Profimedia / SFM Stock 2 / Alamy

Politika autentičnosti, koju Fejsbuk sprovodi i sada, ostaće na snazi. Tako će glavni korisnički profil morati da ima "legalno" ime, tj. ono koje korisnik ima na ličnim dokumentima. Dodatni profili mogu da se otvore i na druga imena, ali na njima ne sme da se pokušava lažno predstavljanje, na primer pretvaranje da ste neka druga (postojeća) osoba ili lažno mijenjanje svojih godina, lokacije i ostalih podataka.

Osobama koje redovno krše pravila ponašanja na Fejsbuk neće biti dozvoljeno otvaranje dodatnih profila, prenosi Bug.hr

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:46

FEJSBUK SE SUPROSTAVLJA ZAKONU! Da li će morati da plaća za vesti? Stručnjaci u dilemi: Mediji ne mogu bez društvenih mreža!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track