Asimo robot stigao i u Beograd

Dani budućnosti: Robotika

Asimo robot stigao i u Beograd

Tech -
Najnapredniji humaniodni robot na svetu publici će se predstaviti od sutra do 26. septembra u posebno organizovanim predstavama u Zadužbini "Ilije M. Kolarca"

BEOGRAD - Više od 25 robota iz raznih krajeva sveta biće prikazano na manifestaciji "Dani budućnosti: Robotika" koja će od danas do 15. oktobra biti održana u Beogradu.

Organizatori manifestacije su najuavili da će zvezda izložbe biti najnapredniji humaniodni robot na svetu "Asimo robot" iz Japana, koji će se publici predstaviti od sutra do 26. septembra u posebno organizovanim predstavama u Zadužbini "Ilije M. Kolarca". Prema najavama organizatora, ovaj robot imaće svakog dana po šest predstavljanja.

Manifestaciju organizuje Centar za promociju nauke u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Festival "Dani budućnosti:Robotika" biće organizovan i uz podršku ugledne međunarodne organizacije - Instituta inženjera elektrike i elektronike (IEEE), Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS), a manifestaciji se pridružio i niz naučnih institucija, obrazovnih ustanova u Srbiji, ali i veliki broj najuglednijih svetskih univerziteta.

Ne manje atraktivni biće i Nao robot, koji je na konferenciji za novinare protekle nedelje upriličenoj povodom najave ove manifestacije, sa predstavnicima medija i organizatorima razgovarao na srpskom jeziku, a potom i otplesao jednu numeru.

Organizatori su takođe najavili i predstavljanje Ecerobota kao i raznih drugih - od usisivača do industrijskih i vojnih robota.

Na manifestaciji će učestvovati i stručnjaci iz robotike iz celog sveta.

Organizatori su takođe podsetili da je Srbija, pre gotovo 50 godina, bila jedan od pionira u oblasti robotike, jer je na institutu "Mihajlo Pupin" otkriven postupak pomoću koga roboti hodaju, a koji koriste i današnji roboti.

"Dani budućnosti:Robotika" je manifestacija koja pripada seriji akcija koje Centar za promociju nauke sprovodi sa idejom izgradnje društva zasnovanog na znanju.

http://www.youtube.com/watch?v=t37soGFSOm4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track