Skrivene opasnosti digitalnog doba Samo jedan klik je dovoljan da neko ukrade vaše podatke
Foto: Promo

Skrivene opasnosti digitalnog doba Samo jedan klik je dovoljan da neko ukrade vaše podatke

Tech -

Veliki deo našeg života nalazi se u mobilnim telefonima: lični podaci (broj telefona, datum rođenja, adresa, kontakti), brojevi kreditnih kartica i bankovni računi, poslovni podaci, lozinke, itd. Istina, sada brže i lakše završavamo neke obaveze u samo par klikova, ali ne smemo da zaboravimo da era digitalne revolucije sa sobom nosi i složene izazove. Internet je savršeno mesto za krađu naših podataka, a zlonamerni hakeri imaju više načina da dođu do njih.

Broj opasnosti koje vrebaju u digitalnom svetu, a koje su postale deo savremenog doba, raste i utiče na svakog od nas. Dok se svet digitalno povezuje, sajber napadi postaju sve sofisticiraniji, potencijalno ugrožavajući našu sigurnost i privatnost.

„LAST MINUTE“ PONUDA!

Koliko vam se puta desilo da putem aplikacija ili SMS-a dobijete poruku od neke kompanije koja vas poziva da iskoristite „last minute“ ponudu za putovanje ili kupovinu obuće? Sve što oni traže jeste da kliknete na link u poruci i tako automatski dobijate popust na određenu ponudu. Međutim, velika je verovatnoća da se iza ovakve „prilike“ krije zlonamerni haker koji čeka da ukrade vaše podatke. Ukoliko odlučite da kliknete na link, postoji mogućnost da vaš mobilni uređaj primi zlonamerni kod i direktno ugrozi bezbednost vaših podataka. Ovakav tip sajber napada naziva se „smishing“, kombinacija dobro poznatog phishing napada i SMS poruka. Zato je važno da uvek budete oprezni prema porukama od nepoznatih ili izvora koji deluju sumnjivo.

Digitalna udica – Phishing

Zamislite da primite e-mail koji izgleda kao da dolazi od vaše banke. U poruci stoji da postoji sumnjiva aktivnost na vašem bankovnom računu i da hitno morate da se prijavite kako biste proverili vaše transakcije. Link u email-u vodi vas na stranicu koja, sa logotipom i grafičkim elementima, izgleda potpuno autentično. Na toj lažnoj stranici unesete korisničko ime i lozinku, sa željom da zaštitite svoj račun. Međutim, sve to je deo phishing napada. Pre nego što kliknete na bilo koji link, najbolje je da proverite autentičnost izvora tako što ćete direktno da kontaktirate banku ili kompaniju, putem njihove službene web stranice ili telefona.

Malver – najpoznatiji oblik sajber napada

Da li ste nekada preuzeli aplikaciju za mobilni telefon sa alternativne, a ne zvanične, app – store prodavnice? Iako vam preuzeti sadržaj deluje u redu i aplikacija radi, ona je vrlo verovatno „zaražena“. Dobija pristup vašem mobilnom telefonu i brzo, ali neprimetno, krade podatke i koristi kameru bez vašeg znanja. Ovaj maliciozni softver, poznatiji kao malver, jeste program koji je dizajniran da nanese štetu vašim elektronskim uređajima na različite načine: putem virusa, trojanaca, spyware – a, itd. Iz tog razloga, koliko god delovale primamljivo, za preuzimanje aplikacija koristite zvanične app store – ove, kao što su Google Play Store i App Store, kako biste preuzeli aplikacije. Ove virtuelne prodavnice obično proveravaju sigurnost aplikacija, pre nego što vam dopuste da ih instalirate.

Pored obavezne edukacije o pretnjama u digitalnom svetu, postalo je neophodno da imate softversko rešenje koje će da štiti vaše uređaje svakodnevno. Jedno od rešenja jeste dodatak A1 Net Protect, koji je samo tokom avgusta meseca sprečio preko 61,3 miliona sajber pretnji od strane 48.400 malicioznih softvera. Ovi malveri su targetirali više od 140.000 jedinstvenih uređaja korisnika, što znači da bi svaki treći uređaj bio napadnut da nije zaštićen.

Ovo jedinstveno softversko rešenje A1 Srbija možete odabrati u okviru Neo23 Protect tarife, koja nudi A1 Net Protect tokom dvogodišnjeg perioda za privatne i poslovne korisnike, uz osiguranje uređaja u trajanju od šest meseci, što ga izdvaja od drugih opcija u A1 ponudi.

A1 Cyber Protect
foto: Promo

Dodatno, novina u ponudi A1 Srbija jeste A1 Cyber Protect, potpuno vođen portfolio sastavljen od više sajber usluga, koji je savršena opcija za sve poslovne korisnike mreže. Usluge su ponuđene na „modularni način“, što znači da kupci mogu ili da objedine određene usluge koje su zaista potrebne njihovom preduzeću ili da ih sve odaberu.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track