X OD DANAS NAPLAĆUJE TVITOVANJE! Odlučili su se za godišnju pretplatu: Evo ko je zemlje su prve na udaru i koliko će se plaćati
Foto: Claudia Nass / Alamy / Alamy / Profimedia

POGLEDAJTE

X OD DANAS NAPLAĆUJE TVITOVANJE! Odlučili su se za godišnju pretplatu: Evo ko je zemlje su prve na udaru i koliko će se plaćati

Tech -

Društvena mreža X, nekada poznata kao Twitter, odlučila je da počne da naplaćuje novim korisnicima jedan dolar godišnje za pristup ključnim funkcijama, uključujući mogućnost tvitovanja, odgovaranja i retvitovanja. Ova odluka stupiće na snagu već danas za korisnike u Novom Zelandu i Filipinima, prema informacijama potvrđenim od strane kompanije.

Ova promena na platformi predstavlja jedan od najvažnijih koraka od kada je Ilon Mask preuzeo kompaniju pre skoro godinu dana. U izjavi koju je objavio tim za podršku X-a, detalji su potvrđeni i objašnjeni kao način da se suzbije prisustvo botova i spema na platformi, a ne kao način za sticanje profita.

tviter, logo, X
foto: Printscreen/Tviter

Naplaćivanje godišnje naknade od jednog dolara primenjuje se samo na nove korisnike i ne važi za postojeće. Još uvek nije poznato da li će, ili kada će, plan biti proširen na korisnike u drugim zemljama. Program se razlikuje od X Premium, koji nudi dodatne funkcije kao što su "Poništi" i "Uredi" za objave, po ceni od 8 dolara mesečno.

Mask je tvitovao da se čitanje neće naplaćivati, ali da će godišnja naknada od jednog dolara biti naplaćivana za tvitovanje. "To je jedini način da se borimo protiv botova bez blokiranja pravih korisnika", napisao je Mask.

Tviter, novi Tviter, X
foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

S obzirom na buran period koji je kompanija prošla od kada ju je Mask preuzeo, uključujući otkaze koji su eliminisali 75% zaposlenih i popuštanje u moderaciji sadržaja, neki korisnici izražavaju sumnju u odluku da predaju svoje finansijske informacije.

Linda Jakorino, koja je preuzela ulogu izvršne direktorke X-a u maju, izjavila je da je 90% od prvih 100 oglašivača već povratilo poverenje u platformu. Međutim, ostaje da se vidi da li će Jakorino uspeti da obnovi oglasni biznis, s obzirom na Maskove impulsivne odluke koje bi mogle biti kontraproduktivne.

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

03:20

NATAŠA BEKVALAC DALA HIT OBJAŠNJENJE ZAŠTO NEMA TVITER

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track