SUKOB NA BLISKOM ISTOKU POGODIO I TEHNOLOŠKE GIGANTE: Gugl onemogućio saobraćaj u Izraelu i Gazi
Foto: Shutterstock

SUKOB NA BLISKOM ISTOKU POGODIO I TEHNOLOŠKE GIGANTE: Gugl onemogućio saobraćaj u Izraelu i Gazi

Tech -

Kompanija Gugl privremeno je onemogućila saobraćaj uživo na svojim aplikacijama u Izraelu, potvrdila je tehnološka kompanija.

„Kao što smo ranije radili u konfliktnim situacijama i kao odgovor na situaciju koja se razvija u regionu, privremeno smo onemogućili mogućnost da vidimo uslove u saobraćaju uživo i informacije o prometu zbog bezbednosti lokalnih zajednica“, rekao je portparol Gugl mapas.

Portparol Gugla je rekao da je kompanija konsultovala nekoliko izvora među kojima su regionalne i lokalne vlasti da bi napravile procenu.

Međutim, Gugl nije rekao da li će alati biti onemogućeni u Izraelu, Gazi ili istovremeno. Takođe nije navedeno da li je akcija bila na zahtev izraelskih odbrambenih snaga. CNN nije uspeo da dobije odgovore na ta pitanja.

Podsetimo, Gugl je napravio sličan potez prošle godine nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, preneo je Rojters. U Ukrajini je Gugl privremeno onemogućio podatke o vozilima u realnom vremenu.

Iz Gugla su dodali da će „svako ko uključi navigaciju do određenog mesta dobijati rute i ETA koji uzimaju u obzir trenutne saobraćajne uslove".

Gugl je kupio izraelski servis za mapiranje Waze 2013. i spojio oba tima proizvoda 2022. godine.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track